A kormány 110 ezer gyermek étkeztetését biztosítja a nyári szünetben

2013. július 22. 16:37

A kormány 2,4 milliárd forintos szociális gyermekétkeztetési programjában összesen 110 ezer rászoruló gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez a nyári szünetben – közölte Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója, Budapest VIII. kerületének polgármestere hétfőn, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

2013. július 22. 16:37

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a kabinet az önkormányzatokkal együttműködve mindent megtesz a gyermekek és családok megélhetésének könnyítésére. A kormány támogatásával közel 1200 településen összesen 5,5 millió adag ételt biztosíthatnak az önkormányzatok – mondta Kocsis Máté. Összehasonlításképp hozzátette: 2005-ben az erre szánt állami támogatások összege még csak 300 millió forint volt, amiből mindössze 70 ezer gyermek kaphatott ennivalót.

Tájékoztatása alapján a jelenlegi rendszer két újítása, hogy a kormányzati támogatást a leghátrányosabb települések adatai alapján a valóban leginkább rászoruló gyermekek vehetik igénybe. Az étkeztetésben pedig az önkormányzatok figyelnek arra is, hogy a helyi kistermelőktől származó alapanyagokból főzzenek.

Józsefváros polgármestere az általa vezetett városrészről szólva elmondta, a kerületben 50 napon át 234 gyermek nyári étkeztetését biztosítják a kormány programjában, 12 ezer adat ételt biztosítva ötmillió forintból. Kocsis Máté megjegyezte továbbá, hogy a kerület napközis táborokkal és szabadidős programokkal is segíti a gyermekek nyári felügyeletét. Ezeken a foglalkozásokon tízórait és uzsonnát is biztosít az önkormányzat.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a gyermekétkeztetés mellett európai szinten is mintaértékűnek nevezte az Erzsébet-programot, amelyben az idén 73 ezer gyermek vesz részt. A rászorulók már egy-, kétezer forintból is teljes ellátású nyári táborban üdülhetnek egy héten át. Kocsis Máté hasonlóan értékes kezdeményezésnek nevezte azt is, hogy a kormány az idei évtől, felmenő rendszerben ingyenessé teszi a tankönyveket az általános iskola első nyolc osztályában.

A politikus méltatta a kormány családi adókedvezményét is, amellyel tavaly 830 ezer szülő, összesen 144 milliárd forint adókedvezményt vett igénybe. Közlése szerint a gyermekes családok az elmúlt két évben összesen, átlagosan 237 ezer forinttal több jövedelemhez juttattak, a tanköteles kort el nem érő gyermekeket nevelő szülők mintegy fele, vagyis 600 ezer család nettó jövedelme pedig átlagosan 300 ezer forinttal növekedett.

Kocsis Máté megjegyezte továbbá, hogy a kabinet családpolitikájának köszönhető, hogy 2011-ben a nettó átlagkereset nagyjából 10 százalékkal, a reálkeresetek pedig 5,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2013. július 22. 19:16
Gyerek az gyerek. Én még a kóbor állatokat is sajnálom és ha lehet segítek.
Jancsipapa
2013. július 22. 18:38
Szégyen !!! 2013-ra odajutottunk ,hogy ezek a- nincs is rá megfelelő kifejezés - eredményként adják elő a gyerekek ingyen ételét .Közben dőzsölnek .
mákos lecsó
2013. július 22. 17:04
Hurrá! Az éhező gyerekek egyötödén sikerült segíteni.
Fahrenheit 451
2013. július 22. 17:01
"A kormány 110 ezer gyermek étkeztetését biztosítja a nyári szünetben" "4 millióan élnek a létminimum alatt, 400 ezer gyermek éhezik" http://kapcsolat.hu/cikkek/4-millioan-elnek-letminimum-alatt-500-ezer-gyermek-ehezik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!