„Tiszteletadásból hantoltattuk ki Skultétyt”

2013. június 14. 16:37

Szülőfaluja, a szlovákiai Hegyesmajtény (Mojtín) indítványozta Skultéty László huszár földi maradványainak kihantolását a zászlótartó Újaradon lévő sírjából – közölte az MTI-vel Eva Gábrisová, a szlovákiai település polgármestere pénteken.

2013. június 14. 16:37

Az idén lesz 150 éve, hogy elkészült községünk temploma, amelynek megépítéséhez életfogytig tartó járulékának felajánlásával a település híres szülötte, Skultéty László is hozzájárult, újratemetésével az ő emléke előtt akartunk tisztelegni” – mondta az ügy kapcsán Eva Gábrisová. Hozzátette: a huszár maradványainak Szlovákiába szállítását ő kezdeményezte, s annak kivitelezéséhez a szlovák védelmi minisztérium, valamint az ország romániai nagykövetsége nyújtott segítséget.

Az újaradi sír felnyitására május 21-én került sor, az eseményen Szlovákia bukaresti nagykövete is részt vett – emelte ki Eva Gábrisová, aki saját elmondása szerint maga is jelen volt az eseményen. Mint hozzátette: a tervek szerint Skultéty László újratemetésére június 27-én, ünnepélyes szertartás keretében kerül sor Hegyesmajtényban. A szlovákiai település polgármestere szerint a magyar huszár maradványainak „hazaszállítását” az is indokolta, hogy a település büszke szülöttére, valamint az idén ünneplik annak 1150. évfordulóját is, hogy a templom védőszentjei, Szent Cirill és Metód megérkeztek a Nagy-Morva Birodalomba, a jelenlegi Szlovákia területére.

Skultéty László földi maradványainak átszállításáról Miloslav Čaplovič, a Szlovák Hadtörténeti Intézet (VHÚ) igazgatója korábban az MTI-vel azt közölte: az átszállítás előzménye az volt, hogy Újarad római katolikus plébánosa megkereste a magyar huszár szülőfalujának a plébánosát, akit arról tájékoztatott: temetőjükben található Skultéty László sírja, amely után senki sem fizet illetéket. Ennek alapján, a VHÚ közlése szerint, az újaradi plébános a huszár földi maradványainak átszállítását javasolta Hegyesmajtényba, mivel ha az nem történne meg, akkor a huszár sírjára felszámolás várna.

Peter Badzgon, Hegyesmajtény plébánosa az MTI-nek pénteken megerősítette, hogy az ügy kapcsán beszélt Újarad római katolikus plébánosával, ám a beszélgetés során elhangzottakat nem fedte fel, és nem nyilatkozott az ügy más részleteivel kapcsolatban sem.

Az újaradi Skultéty-sír kihantolására reagálva csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár felszólította a szlovák felet, azonnal fejezze be „a történelemhamisító, kegyelet- és jogsértő” magatartást, Skultéty László huszár zászlótartó hamvait pedig szállíttassa vissza eredeti helyére, Újaradra. Mint írták, ez idáig „senkiben nem merült fel, hogy Skultéty László ne magyar lett volna”, ezért értetlenségüknek adtak hangot, hogy a szlovák és a román hatóságoknak „miért kellett ilyen hirtelen, nagy titokban elrabolni az ő földi maradványait”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár úgy véli, ha a szlovákok a történelmi tényekkel nem voltak is tisztában, figyelmeztethette volna őket a síremlék kizárólag magyar nyelvű felirata. Mivel egy magyar huszárnak állított műemlékről van szó, minden ezzel kapcsolatos történésről, illetve szándékról mind a szlovák, mind a román hatóságoknak értesíteniük kellett volna a magyar felet, amit nem tettek meg. A kegyeletsértő akcióra a magyar fél teljes kizárásával került sor – hívták fel a figyelmet.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marianer
2013. június 14. 21:07
Az azért döbbenetes, és nagyon aggályos, hogy egy temető/sírhely tulajdonosa nem csak a sírhely és esetleg a síremlék fölött rendelkezik tulajdonjoggal, hanem a hamvak fölött is. Ez Magyarországon is így van. Ha valaki megszerzi egy idegen sírhely jogát, az ott nyugvó halott rokonainak semmiféle joga nincs a hamvak exhumálására sem.
röviden
2013. június 14. 20:21
Ha a jeles huszár szülőfalujában kívánt volna nyugodni, akkor nyilván úgy rendelkezik, lévén, hogy templomtámogatása bizonyítja, hogy nem feledkezett meg szúlőfalujáról. Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a szlovák-román eljárásról (gyalázatos), az ő joggal vélelmezett akarata az első. Nem szabad annyiban hagyni.
sersem
2013. június 14. 19:58
Tiszta Tescos állam ez a tótia! A magyar címert átfestették hazai szinekre,most szegény magyar huszárt akarják átcímkézni. Területet loptak,címert loptak,hímnuszt is sikerült találniuk egy magyar népdal képében,már csak hősők kellenének.
thymian
2013. június 14. 18:21
http://www.felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/40169-a-szlovakok-hagyjak-abba-a-tortenelemhamisitast Össze-vissza hazudoznak a tótok és az oláhok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!