Megbénult az ország a hó miatt

2013. március 15. 08:52

Kilométeres sor az M1-esen, az M7-es járhatatlan, az M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát lezárta az ORFK. Több falut elzárt a havazás, több ezren maradtak áram nélkül. A vasúti közlekedés akadozik, a Volán egyelőre nem indít buszokat a Dunántúlra. Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el.

2013. március 15. 08:52

Állt az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon tegnap éjjel Győr előtt, mivel egy kamion fordult keresztbe a 99-es kilométernél, ennek mentéséig nem járható a szakasz. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es számú útra terelik. A 13-as számú főút lezárása miatt az autópályáról nem lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába. Az M1-es autópályán a tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométerszelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol ételt és italt tudnak vásárolni, és illemhely is a rendelkezésükre áll – tették hozzá.

Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy senki ne induljon útnak. Eközben a rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától az ORFK lezárta az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát. András Tamás rendőr főhadnagy az MTI-nek elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról. Szintén a rendkívüli helyzet miatt este nyolc órától ingyenesen használható az M3-as és az M30-as autópálya borsodi szakasza – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Fejér megyében a rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira. 18 órától szintén Fejér megyében kamionstopot rendeltek el az egyes és a kettes számjegyű főutakra. Ez azt jelenti, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az E.ON Zrt. tájékoztatása szerint negyvenhétezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül a viharos erejű szél és az eső miatti jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt. A szóvivő tájékoztatása szerint az E.ON Zrt. – amely készült az előre jelzett rossz időjárásra, s ezért megerősítette hibaelhárító szolgálatát – nagy számú alvállalkozót is bevont az üzemzavar elhárításába. A javításon dolgozó szakemberek — emelte ki Egyházi Nikoletta - rendkívül rossz időjárási viszonyok közepette végzik munkájukat. A viharos erejű szél mellett a villanyoszlopokra és a vezetékre lerakódott vastag jéggel is meg kell küzdeniük, így lassabban haladnak a munkálatokkal. A számítások szerint éjjel, sőt péntek reggel és délelőtt is valószínűleg még dolgozniuk kell a szakembereknek, hogy valamennyi településen ismét zavartalan lehessen az áramszolgáltatás - mondta az E.ON Zrt. szóvivője.

Frissítés:

Kilométeres autósor vesztegel az M1-es autópályán Győr közelében – közölte az MTI-vel pénteken reggel a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Tóth Gabriella elmondta: a főváros felől „egy sávon, csörgedezve” halad a forgalom, a Budapest felé tartó oldalon pedig azzal próbálják javítani a helyzetet, hogy Győrnél nem engedik az autósokat felhajtani a sztrádára.

Az MTI a mentésben részt vevőktől úgy értesült: azt tervezik, hogy több ponton átvágják az autópálya szalagkorlátját, így téve lehetővé, hogy a hófalak által feltartott autók vezetői visszaforduljanak vagy mellékutakra „meneküljenek”. Az MTI tudósítója által találomra megkérdezett, Győr déli, az M1-eshez közeli részén lévő mintegy fél tucat panzió, szálloda mindegyikében azt közölték: késő estére telt házuk lett, mert az autópályán veszteglők közül sokan úgy döntöttek, inkább biztonság, meleg helyen alszanak, és később folytatják útjukat.

Somogy megyében az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok, az M7-es autópályán és a 7-es főúton továbbra sem lehet közlekedni – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse pénteken az MTI-vel. A rendkívül erős szél miatt a Szántód és Tihany között közlekedő balatoni kompot is leállították.

A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja – közölte az MTI-vel Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője. A vasúti forgalom is akadozik a rendkívüli időjárás miatt. Főleg a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon van súlyos fennakadás, de szinte mindenütt késnek a vonatok – közölte az MTI-vel pénteken Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.

Frissítés:

A Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított útnak a rendkívüli időjárás miatt bajbajutottak segítésére – közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. Atabiné Darabos Anna őrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztjét idézve azt írták: a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el. A T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak – idézték az ÖHP kommunikációs tisztjét. Az operatív törzs felkérésére egy órán belül összesen hat lánctalpas indul útnak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyében – olvasható a Facebook-oldalon.

A havazás és a viharos erejű szél továbbra is nagy gondokat okoz a vasúti közlekedésben, a Mávinform ezért arra kéri az embereket, hogy aki teheti, ne üljön vonatra. Szinte valamennyi vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra. Both Ferenc sajtóügyeletes az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott közleményében azt írta: az északkeleti, keleti országrészben a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon szinte alig tudnak közlekedni a vonatok, és számos vonalon a csütörtök esti vonatok sem érkeztek még meg a célállomásra. A Kaposvár-Kiskorpád vonalon a katasztrófavédelemmel közösen szabadítottak ki egy vonatot a hó fogságából, de több dunántúli vonalon is vannak fennakadások. A viharos szél miatt sok helyen a vasúti pályát nem tudják megtisztítani, és a szél – főleg a keleti országrészben – leszakítja a felsővezetékeket. A sajtóügyeletese közölte: a Budapest-Komárom-Győr vonalon Komárom és Győr között a hóátfúvások miatt le kellett zárni az egyik vágányt.

Frissítés:

Az országban kialakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter összehívta az operatív törzset, riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe. Pintér Sándor azt kérte, senki ne induljon útnak gépkocsival az érintett utakon. Azt ígérte, óránként tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről. A belügyminiszter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 km/órás szél okozott károkat, vagy emelt 3 méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.

Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és a lánctalpas harci járművek is elakadtak. Közölte, jelenleg is nehézségek vannak az M1-es autópályán. Több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és a melegedőkbe vittek. Akik az autókban maradtak, igyekeztek vizet, élelmiszert eljuttatni és benzint, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni. Azt hangoztatta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenki kiszabaduljon a hó fogságából.

Frissítés:

A kritikus időjárási és forgalmi helyzet miatt visszamenőleg, csütörtökön 14 órától díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya-szakaszokat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A társaság kommunikációs vezetője, Csohány Domitilla az MTI-t péntek délben arról tájékoztatta, hogy a visszavonásig érvényben lévő rendelkezés szerint azok, akik baleset vagy torlódás miatt az autópályán rekedtek, és közben lejárt az úthasználati jogosultságuk, azaz az e-matricájuk, nem kapnak büntetést. A díjmentesség minden díjkategóriában érvényes.

Az ÁAK Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a forgalmi akadályok elháruljanak, és minden pályaszakaszon megindulhasson a közlekedés” – írta a közleményben. Felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy ügyfélszolgálatuk (06-40/40-50-60) és a www.autopalya.hu oldaluk leterheltség miatt nehezen érhető el.

Frissítés:

A Google Maps-en közösségi térképen lehet hozzájárulni a mentéshez, illetve jelezni az elakadást.

Összesen 544 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2013. március 16. 09:56
A balliberális oldal, az ATV-vel, a megmondó emberivel és kommentelőivel együtt bebozonyította, hogy mennyire jellemtelen, aljas emberek találhatók közöttük. Szerencsére ők vannak kevesebben, és a többség összefogott, hogy mentsék a menthetőt és ne legyen még nagyobb a baj. Elképedve hallgattam az ATV-ben megszólalók ostobaságait, hazug, aljas és cinikus nyilatkozatait. Remélem, sok ember nézte, hallgatta és végre rádöbbent, hogy milyen is ez a balliberális oldal. Nem tagadták meg magukat! Nem kell annak az országnak ellenség, amelyiknek ilyen az ellenzéke!
Viktus
2013. március 15. 23:32
Szárnyas Fejvadász további friss info! Bana-Bőny között kirabolták az otthagyott autókat... Sajnos nem csak ott törték fel a kocsikat! Győrnél is!!!! Többen írták!!!!! MEGOSZTANI!!!!!! - Nem lett rend két hét alatt? pedig azt mondta Pintér Sanyi bácsi!?
Viktus
2013. március 15. 23:07
Bécs-Budapest: 26 óra Haszán Zoltán márc. 15. 23:06 Gergő nevű olvasónk Bécsből érkezett haza, több mint egy nap alatt 26 órás utat követően most érkeztem meg Bécsből Budapestre. Indulás előtt tájékozódtunk az autópályakezelő honlapján, de mivel nem írtak fenyegető veszélyről, útnak indultunk - Este 9-től teljesen beállt az M1 autópálya, se ki, se be. A reggelig tartó 10-12 órában a hatóságok (legalábbis a mi területünkön) csak rontottak a helyzeten, mert az elakadt kamionokat mindig a dugó felől, nem pedig szemből (a menetiránnyal ellentétesen) próbáltak meg menteni - A tájékoztatások súlyos valótlanságokat tartalmaztak és tartalmaznak most is. 1 órája jöttem el az M1-esen, és akkor több ezer jármű vesztegelt mindkét irányba. Ez a 100 körüli szám nagyságrendileg sem stimmel.
pierre bayle
2013. március 15. 23:06
A Századvég és a Nézőpont holnapután kiskedden megjelenő felmérése szerint a magyar lakosság 81%-a elégedett a kormány és a Pintér Sándor vezette BM teljesítményével. A megkérdezettek 79%-a szerint Orbán Viktor igazi vezetőként viselkedett, a bajokért pedig az elmúlt nyolc év vezetői felelősek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!