Új örökösödési és vagyonkezelési szabályok jönnek

2013. február 12. 08:25

Az új Polgári törvénykönyv elfogadásával módosul a cégjog és a családjog is.

2013. február 12. 08:25

Végrendeletben lehet majd előírni, hogy a vagyonnal rendelkező halála után az egész vagyon a vagyonkezelőhöz kerüljön, amely köteles azt az örökös nagykorúságáig kezelni, a hasznot pedig a kedvezményezett javára fordítani – írja az új Ptk. rendelkezéseiről a Világgazdaság. 

Változtak a vagyonkezelési szabályok is: bárki átruházhatja majd a vagyonának egy meghatározott részét a vagyonkezelőre, amely ezt követően teljes joggal, a saját tulajdonaként kezeli majd azt, a nyereséget pedig köteles a szerződésben meghatározott kedvezményezett javára fordítani.

A cégjogon is több ponton módosít az új Ptk. A törvény a tagokra bízza, hogy milyen széles hatáskört telepítenek az általuk létrehozott társaság, a taggyűlés és az ügyvezető közé. A lap szerint ez a regionális és multinacionális cégek számára lehet fontos, mivel lehetővé teszi, hogy a cégcsoport helyi és külföldi vezetése között a döntési jogosítványokat optimálisan elosszák.

Az élettársi kapcsolat kikerült a családjogból az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványok miatt. Azonban ennek a kapcsolati formának is lesznek családjogi hatásai, de csak abban az esetben, ha az ilyenfajta életközösségből – amely minimum egy évig áll fenn – gyermek született. Ez a feltétele annak a törvény szerint, hogy a kapcsolat megszűnésekor valaki gyermektartást követeljen korábbi élettársától.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!