Május végéig számol be az állam a korrupció elleni tevékenységéről

2013. január 15. 10:48

Navracsics Tibor Schiffer András és Karácsony Gergely írásbeli kérdésére válaszolva közölte: a kormányzati szervek és a független állami szervezetek május 31-ig készítik el a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységükről szóló első beszámolójukat.

2013. január 15. 10:48

A két ellenzéki képviselő december végén fordult kérdéssel a miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint Németh Lászlóné fejlesztési tárcavezetőhöz, egyebek mellett azt tudakolva, hogy miért nem teljesülnek a kabinet korrupciómegelőzési programjában foglalt vállalások.

Navracsics Tibor a parlament honlapján közzétett válaszát azzal kezdte, hogy a korrupciómegelőzés érdekében a kormány az eddigiekben számos intézkedést tett, a feladatok egy része már megvalósult, a többi végrehajtása pedig jelenleg is tart. „Az a megállapításuk tehát, hogy a feladatok egyike sem teljesült határidőre, így nem helytálló” – írta, majd részletezte, milyen lépések történtek eddig, és milyen továbbiak várhatóak az idén. A miniszter tájékoztatása szerint már megkezdődött és jelenleg is tart a bejelentővédelmi szabályozás felülvizsgálata és az új törvényi rendelkezés előkészítése. Az indítvány a szakértői egyeztetések után várhatóan a tavaszi ülésszakon kerülhet az Országgyűlés elé, és a jogszabály előreláthatólag idén ősszel léphet hatályba.

Emellett jelenleg is zajlik a társadalmi egyeztetése az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről szóló kormányrendelet tervezetének, és folyamatban van annak a kormányhatározatnak az előkészítése, amely a magánérdeket képviselő, eljárásjogi értelemben ügyfélnek vagy panaszosnak nem minősülő, államszervezeten kívüli emberek köztisztviselői fogadását kívánja hatékonyan szabályozni. Navracsics Tibor emellett felidézte, hogy az idén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a jelenlegi előírásokhoz képest új minősített esetként szabályozza, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. január 15. 12:50
http://atv.hu/cikk/20130113_mesteri_lancszavazas_felegyhazan_a_cigany_elnok_megbanta_hogy_segitett_a_fidesznek?source=hirkereso
liberálzöld.
2013. január 15. 12:26
Azért május végén, mert még nem sikerült megegyezni, hogy ki írja a beszámolót. És mennyiért. És mennyit oszt szét a veszteseknek és mennyit forgat vissza a megbízónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!