Az autonómiáért tüntet a Székely Nemzeti Tanács

2013. január 07. 10:11

Demonstrációt kezdeményezett Marosvásárhelyre március 10-re a Székely Nemzeti Tanács. A szervezet azt szeretné, ha március 10-e a Székely Szabadság Napja lenne.

2013. január 07. 10:11

Az autonómia melletti tüntetésre hívja a székelységet és egész Erdély magyar közösségét Marosvásárhelyre március 10-re a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – olvasható Izsák Balázs, az SZNT elnöke közleményében, amelyet hétfőn tettek közzé a romániai magyar lapok. „Legyen március tizedike a Székely Szabadság Napja!” – írta felhívásában az SZNT vezetője, felidézve, hogy 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat, akik az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc lángját próbálták újra fellobbantani. 

A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is. A tudatos, közös fellépésé a nemzeti önrendelkezés jegyében” – írta Izsák Balázs. Emlékeztetett: az SZNT Székelyföld területi autonómiáját tűzte ki célként. Az SZNT elnöke felkérte az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőit és gyülekezeteit, a magyar pártokat és szervezeteket, hogy vegyenek részt a közös megemlékezésen, a „Székely Szabadság Napján, Marosvásárhelyen, Székelyföld fővárosában”.

Tőkés László európai parlamenti képviselő az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén azt javasolta, hogy legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára, amelynek során a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat szerveznének.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pimepime
2013. január 07. 12:21
Gyaloghartur ott leszel?
nyugalmazott tanár
2013. január 07. 10:52
Hajrá székelyek, hajrá magyarok! Egy tappodtat sem szabad hátrálni. Jogosak a követeléseik, sőt, a jogosnak csupán a minimuma a közösségi autonómia.
pitypang1125
2013. január 07. 10:38
Hajrá, sok sikert!
na nem úgy van az
2013. január 07. 10:19
hajrá székelyek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!