Együttműködést kötött az NGM a Világbankkal

2012. november 27. 18:18

A megállapodás értelmében a Világbank szakértői együttműködés keretében támogatja a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott strukturális kormányzati intézkedések végrehajtását.

2012. november 27. 18:18

Együttműködési megállapodást írt alá Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden Budapesten Peter Harrolddal, a Világbank Közép-Európáért és a balti országokért felelős országigazgatójával. Az NGM szerdai közleménye szerint a megállapodás értelmében a Világbank szakértői együttműködés keretében támogatja a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott strukturális kormányzati intézkedések végrehajtását. 

A megállapodás célja, hogy újszerű tartalommal töltse meg a Világbank és Magyarország immár 30 éves múltra visszatekintő kapcsolatait, amelynek keretében az ország a régió más államaihoz hasonlóan kihasználja a világbanki tagságból fakadó előnyöket, valamint él a Világbanknál meglévő széleskörű tudásbázis adta lehetőségekkel, amelyek a kormányzati döntéselőkészítés folyamatában és az intézkedések végrehajtásakor is hasznosíthatók.

Az együttműködés elsősorban a költségvetési és egyes szektorális politikákra vonatkozó stratégiák, a növekedési stratégiák, a nyugdíjrendszert érintő elemző munka, a pénzügyi szektor fejlesztése, a roma integráció, az államigazgatás kapacitásfejlesztése, továbbá az európai uniós alapokból és a hazai fejlesztési forrásokból megvalósított programok ellenőrzésének és értékelésének területére terjed ki – olvasható a közleményben.

A nemzetgazdasági tárca kiemeli: Magyarország a Világbank úgynevezett graduált státuszú tagországa, így az EU-tagországok többségéhez hasonlóan már nem veszi igénybe a bank pénzügyi erőforrásait, ugyanakkor támogatóként részt vesz a szegénység csökkentését célzó globális programokban. Hasonló együttműködési programmal rendelkezik a régióból többek között Szlovákia és Lettország, továbbá Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovénia is igénybe veszi a bank tanácsadási szolgáltatásait.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2012. november 27. 21:16
"A megállapodás értelmében a Világbank szakértői együttműködés keretében támogatja a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott strukturális kormányzati intézkedések végrehajtását." Ez magyarul azt jelenti, hogy a matolcsyék kitaláltak egy dolgot (Széll terv), amit a nemzetközi szervezetek elfogadtak, de lövésük nincsen hogyan lehet kivitelezni, megvalósitai. A Világbanknak meg ugyebár van tapasztalata is, szakembere is és elképzelhető, hogy nem basszák el, ezért az IMF-EU páros megfontolásra a magyar fél figyelmébe "ajánlotta" őket. Aztán lehet, hogy nem igy van, de hihető.:)
Locassen
2012. november 27. 20:14
Vélhetően az a nagy terv, hogy ezzel a hangzatos, ámde kötelezettségekkel nem járó partnerségi viszonnyal akarja a kormány bizonyítani, hogy ők készek együttműködni bármely nemzetközi pénzügyi szervezettel, csak hát ELLENTÉTBEN a Világbankkal az IMF gonoszan vigyorgó veszett mókusok gyülekezete, akikkel nagyon nehéz zöldágra vergődni.
Viktus
2012. november 27. 19:25
Új régi történelmi szövetséges?
kjkj945
2012. november 27. 18:44
És mit szól ehhez az ájmuff meg az eju???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!