Precedens döntés született egy önkormányzati lappal szemben

2012. március 23. 13:53

A médiatörvényre hivatkozva marasztalta el az OVB a BAZ megyei önkormányzati lapot egy helyi időközi választással kapcsolatban. A két év múlva esedékes választásokon várhatóan számos hasonló beadvány érkezik majd.

2012. március 23. 13:53

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószögeden április 22-én időközi polgármester-választást tartanak, ennek kapcsán nyújtott be kifogást a megyei választási bizottsághoz Pasztorniczky István. A Jobbik megyei alelnöke azt sérelmezte, hogy a BAZ megyei önkormányzat Kulcs Magazin című lapja legutóbbi számában egész oldalas cikket közölt a kormánypárt jelöltjeként bemutatott Gulyás Mihályról, más indulni szándékozó jelöltről viszont nem. A megyei választási bizottság a beadványt továbbította az OVB-hez, mivel a lap az interneten is megjelent, így országos hatáskörű médiumnak számít.

Az Országos Választási Iroda, még az OVB ülése előtt megkereste a magazin felelős szerkesztőjét, akitől egyebek mellett azt a tájékoztatást kapták, nem tervezik más jelöltek bemutatását, mivel a cikk fizetett politikai hirdetésként került az újságba. Borbély Andrea, a Jobbik OVB által delegált tagja erre utalva arra mutatott rá, hogy a cikkből nem derül ki, hogy az egy fizetett politikai hirdetés, és az sem, hogy a közzétételnek ki a megrendelője, pedig ezt a médiatörvény előírja. Hasonló állásponton volt Litresits András, az MSZP által delegált OVB-tag is, aki szerint mindkét megjelenés esetében, tehát a nyomtatott és az internetes változat esetében is meg kell állapítani a jogsértést. Bozsóki Éva OVB-tag álláspontja szerint a testületnek azért is kell a mostani beadvánnyal komolyan foglalkoznia, mert két év múlva választások lesznek, és ha most nem teszik helyre ezeket a dolgokat, akkor ennek nagyon súlyos következményei lehetnek a választások során, amikor tömegével érkezhetnek majd hasonló beadványok.

Az OVB jelen lévő nyolc tagja végül azért marasztalta el a megyei önkormányzat magazinját, mert az megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit. A testület felhívta a szerkesztőség figyelmét arra is, hogy jogszabályi kötelezettségét a jövőben ne mulassza el, továbbá kötelezte a szerkesztőséget arra, hogy az OVB határozat rendelkező részét a következő lapszámban tegyék közzé. Az OVB ugyanakkor elutasította a beadványozó további kéréseit, utalva arra, hogy a jogsértést nem az ő, hanem az OVI által bekért nyilatkozatok, „új tényállások” alapján állapították meg.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. március 23. 18:38
A Barikádba annyi interjut készitenek a jelőltjükről amennyit akarnak, ráadásul az interneten is olvasható, így országos lapnak számit, s gondolom a jobbikos fannokon kivül azért van más olvasójuk is.
Viktus
2012. március 23. 17:07
Felénk volt a kampányban három féle lapja a fideszesnek most mindhárom önkormányzati lap lett, de ugyanaz maradt minden a lapoknál :D jah meg kellett tv is meg rádió :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!