OVB: Jogsértő az LMP ajándékos akciója

2012. március 24. 14:14

Jogsértőnek találta az OVB az LMP szombatra meghirdetett akcióját, amelynek keretében a párt ajándékokat ígért a legtöbb aláírást összegyűjtőknek. A testület eltiltotta az LMP-t az akciótól, a párt azonban bejelentette: fellebbez a határozata ellen, és folytatja akcióját.

2012. március 24. 14:14

Az Országos Választási Bizottság (OVB) azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: „az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos”. A kifogástevő magánszemély beadványában azt írta, az mno.hu-n pénteken (az MTI-t idézve) az jelent meg, hogy Vágó Gábor, a népszavazást kezdeményező LMP képviselője azt közölte: aláírásgyűjtési maratont hirdetnek. Mint mondta, a játék lényege, hogy aki 24 óra alatt több aláírást összegyűjt, az értékes ajándékokat, így kerékpárutalványt és európai parlamenti látogatást kap, valamint kedvenc képviselőjével vacsorázhat.    

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról folytattak vitát, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak. Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet. A kifogás elfogadása mellett szavazott Sasvári Róbert (elnökhelyettes), Bozsóki Éva, Sárhegyi Zoltán (Fidesz-delegált), Szabó Iván (KDNP-delegált) és Borbély Andrea (Jobbik-delegált), míg elutasítása mellett voksolt Bordás Vilmos (elnök), Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Szabó Miklós (LMP-delegált). A testület döntése nem jogerős, az ellen még jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához hétfő délutánig.

Frissítés

Fellebbez az OVB határozata ellen az LMP, és folytatja népszavazási aláírásgyűjtési akcióját. A párt szerint jogilag nonszensz a döntés, ezért ha a Kúria nem politikai alapon dönt majd, akkor el kell utasítania az OVB határozatát. „Ez a Fidesz népszavazásgyilkoló kampányának egy újabb aljas húzása. Először rémhíreket terjesztgettek, hogy az LMP elvenné a nyugdíjasok nyugdíját, utána a kitelepüléseinken lévő aktivistáinkat fenyegették meg, próbálták jogilag ellehetetleníteni a gyűjtést, most pedig egyszerűen eltiltanak minket attól, hogy egy játékot indítsunk, hogy részt vegyenek benne az aktivisták, hogy valódi közösségi, állampolgári kezdeményezéssé váljon a népszavazás” – fogalmazott Vágó Gábor. A párt kampányfőnöke szerint az OVB döntése politikai támadás, ugyanakkor kijelentette: nem félnek és nem hagyják magunkat elnyomni. Szerinte az egész „Orbán-rendszer” a félelemre, és az állampolgárok elnyomására épít. Hangsúlyozta: nem az aláírók, hanem az aláírásgyűjtők nyerhetnek a játékban.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csenge
2012. március 24. 21:11
Úgyse jön össze a 200 000,de legalább megint sikerül magukra felhívni a figyelmet - hogy milyen hülyék és szemetek.
Greffiti
2012. március 24. 17:34
Elégedetten vigyorgok... Most látszik csak Liberális Magyar Párt, hogy mennyire hiányzik a fidesz segítsége, mint 2010-ben:)))))))))))))))))) Ennyit értek nélküle. Kusika legyen.
L066H
2012. március 24. 16:11
"OVB: Jogsértő az LMP ajándékos akciója" Nem kell velük foglalkozni, mert majd elsírják az unióban, hogy azért nem lett meg a 200 ezer aláírás, mert beléjük kötött az OVB, pont Orbán személyes utasítására. Egyébként az lmp már eleve jogsértőnek tervezte az akciót. Csak a hülyék veszik be, hogy az lmp ezt nem tudta előre. Szerintem saját magukat jelentették fel az OVB-nél. Az meg nem tehet mást, mint szól, hogy ez így törvénytelen.
Az évek meg a rutin
2012. március 24. 16:01
Az OVB-döntés jogi nonszensz, ennyi erővel az LMP diákmunkásait és korábban az összes párt fizetett kopogtatóját is el lehetne/el lehetett volna tiltani a tevékenységétől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!