Nem támogatja a járásokról szóló javaslatot a MÖSZ

2012. január 20. 11:54

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a járási hivatalok felállítását, így az önkormányzati és állami feladatok szétválásával kapcsolatos javaslatot.

2012. január 20. 11:54

Gémesi György, a MÖSZ elnöke szükségesnek tartja, hogy kezdődjön érdemi, szakmai egyeztetés a települési önkormányzatokkal a feladat és hatáskörök szétválasztásáról, az önkormányzati hivatalok és a létrehozandó járási hivatalok közötti feladatátadás módjáról és ütemezéséről. A MÖSZ sajnálattal állapítja meg, hogy továbbra sem ismeretesek a járásokról szóló részletes tervek, és elkésettnek, előkészítetlennek ítéli meg jelenlegi állapotában a javaslatot. A szervezet nem ért egyet a jelenleg is egy körjegyzőséghez tartozó települések különböző járásba sorolásával, és szükségesnek tartja az átszervezést követően a hozzáértő, gyakorlott szakemberek további foglalkoztatását.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) országosan 168 járás, Budapesten pedig 7 úgynevezett körzet létrehozását tervezi. A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. A törvényjavaslat várhatóan februárban kerül az Országgyűlés elé.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. január 20. 16:42
Az 1990/52 ha jol emlékszem önkormányzati törvény 3200 kis államot hozott létre az országban. Járások a horthy érában is voltak és jól müködtek. Magyary tanárúrat kellen olvasni.
Justicia
2012. január 20. 12:55
Az önkormányzati függetlenség megsértését az unió is ellenzi, sőt, a vagyonuk államosítását is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!