Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szolidaritási adót vezetne be Demján

2011. szeptember 01. 11:26

Nagyon rosszul vizsgázott a politikai elit, a szegénység pedig nőni fog. Egyetlen kilábalás van, ha a gazdaság növekszik - mondta Demján Sándor a köztelevízió reggeli műsorában.

2011. szeptember 01. 11:26

Segít az iskolák „államosítása” a gyermekszegénységen, hiszen nem lehet kitéve egy gyermek annak, hogy szegény egy önkormányzat - fogalmazott Demján Sándor a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Arra van szükség, hogy állami iskolák működjenek azonos feltételekkel, mondta Demján, aki szerint nincs szegény, csak rosszul vezetett ország. Úgy véli: a magyar politikai elit nagyon rosszul vizsgázott, szerinte a szegénység nőni fog, ebből egyetlen kilábalás van, ha a gazdaság növekszik.

Mint mondta: híve és szószólója annak, hogy átmenetileg vezessék be a szolidaritási adót. Romlik a külső környezet, nem a mostani kormány tehet róla, de igazodnia kell ehhez, stratégiát kell váltania, a termelésről kell leszednie az adót, és ösztönözni kell a termelést, mert csak így teremthetők munkahelyek. Ha van növekedés, akkor a szegénység csökken. Ha szegénység van, az megöli a demokráciát. Ha Európa szegényedik, Európában sem lesz demokrácia - mondta a nagyvállalkozó.

Az elmúlt négy évben összesen 19 ezer gyermek kapott támogatást Demján Sándor kétmilliárd forintos alapítványától. Az ismert vállalkozó a Kossuth Rádió reggeli műsorában a gazdagok morális kötelességének nevezte a szegény gyermekek megsegítését, és szeretné, ha mások is követnék példáját. Az üzletember külön értéknek tartja, hogy több száz önkéntessel dolgozik az alapítvány, amely mindössze 3-5 százalékos rezsiköltséggel működik.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 02. 09:02
A szolidaritási adónak akkor lenne értelme, ha legalább 100 milliárdot behozna. De szerintem ehhez nem 5-10, hanem 60-80%-os kulcsra lenne szükség. Hát így már igen. Remélem Demján úr is erre gondolt.
James
2011. szeptember 01. 21:28
Valamit azért nem értek. Ebben az országban van mindenféle nyilvántartás. APEH, - ja, most már NAV, ha jól tudom - Földhivatal, - ingatlannyilvántartással - gépjárműnyilvántartás, bankok - személyre lebontható számlával, konkrétan kimutatható pénzforgalommal. No, ezek alapján ki kellene menni a delikvenshez - gondolom mindenki ismer ilyeneket - aztán megkérdezni a mókust, hogy, na komám, csak visszamenőleg 20 évre mutasd már meg, hogy miből van ez + az, aztán ha valami nem áll arányban, akkor már lehet is csengetni a lovettát a kasszába. Jó, tudom bilibe ér a kezem, hiszen holló a hollónak nem vájja ki a szemét.
pascal
2011. szeptember 01. 16:49
Lehet ilyen adó átmenetileg. Mondjuk évi ötven millió felett. Az már tényleg gazdagnak számít. De hány ilyen van. És hogyan adóztatjuk a fekete jövedelmeket, az Offshore lovagokat, ha még azt sem tudjuk mennyi van belőlük nemhogy a nevüket ismernénk. Félek, hogy egy ilyen adó megint csak a középosztályt sújtaná a maga évi 5-10 milliós bruttójával.
Himalája
2011. szeptember 01. 13:13
"termelésről kell leszednie az adót, és ösztönözni kell a termelést, mert csak így teremthetők munkahelyek. Ha van növekedés, akkor a szegénység csökken. Ha szegénység van, az megöli a demokráciát." Én mindennemű adócsökkentésnek a híve vagyok, de kizárólag a termelésről levenni az adót az nem segít. Ugyanis bármiféle termelésnek csak úgy van értelme, ha van valaki, aki ezt termelést meg is tudja vásárolni. MO-on a termelés felfuttatásának legnagyobb gátja az volt, főleg a hazai kis és közepes vállalkozásoknál, hogy a hazai fizetőképes kereslet harmatgyenge. Ennek egyik jelentős oka az irtózatosan nagy adóteher, mely a belső fogyasztást visszafogja. És egyben ez az egyik oka a szegénységnek is, hisz a kispénzűek szinte mindenüket a túlélésre fordítják, a gazdagodásra, takarékoskodásra már nem marad semmi. Ahhoz, hogy a magyar kis és közepes vállalkozások export képessé váljanak, a hátuk mőgött ott kell hogy ott legyen a hazai piac, melyre támaszkodhatnak, melyből növekedni tudnának. De ez nincs. Ráadásul, amióta az EU-ban vagyunk, erre a hazai piacra ratették a kezüket a külfőldi tőkeerős cégek. A magyar gazdaságnak, és egyben az útnak a magyarok gazdagodása felé két dolog segítene. Az első, hogy a magyar piac a magyar vallálkozásoké legyen elsődlegesen, és nem csak másodlagosan. Hogy a vállalkozásoknak legyen miből élniuk fejleszteniük a kezdetekben. Másodsorban, hogy legyen fizetőképes kereslet, ehhez csökkenteni, vagy meg kéne szüntetni az ÁFA-kat, jövedéki adókat. De mivelhogy mindez ez lehetetlen, az egészet megette a fene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!