Rettegnek művészeink

2011. január 12. 13:20

Növekszik az antiszemitizmus, idegengyűlölet és homofóbia Magyarországon - nyilatkozta az Independentnek Fischer Ádám karmester.

2011. január 12. 13:20

Brüsszelig mentek dühükkel magyar zenészek és írók - írja a brit Independent, amely idézi a Fischer Ádám karmester, Schiff András zongoraművész, Rajk László építész és Tarr Béla filmrendező által aláírt, az Európai Bizottsághoz intézett petíciót idézi.

A művészek szerint „Magyarország mindennapi életében ma egészen ijesztő módon van jelen a romák elleni rasszizmus, a homofóbia és az antiszemitizmus. Egyre növekszik a kultúra szabadságának korlátozása is, azok szabadságának korlátozása, akik a leghatékonyabban tudnának az ilyen tendenciák ellen fellépni”.

Fischer Ádám Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: „Sok figyelmet kap a médiatörvény, de a problémák ennél sokkal mélyebbek. A médiatörvénynél is aggasztóbb az alkotmány módosítása és a növekvő antiszemitizmus, idegengyűlölet és homofóbia Magyarországon”. Fischer szerint Schiff Andrást kritikája miatt antiszemita támadások érték - írja az Index.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcolt
2011. január 14. 02:15
A probléma azzal, hogy a Fidesz nem gondolta át a médiatörvény cenzúragyanus részeit és alapot adott egy ekkora hisztériának, hogy ezekbe az agyalágyult rettegőkbe visszatért az élet és megint telesipákolják a kül- és belföldi sajtót a rémképzeteikkel. Akár szimpla meggyőződésből, akár anyagi érdekből, mert nem kapják meg azt az apanázst, amit a baráti kormányok juttattak (érdemen felül).
Énekes Vazul
2011. január 13. 18:29
Már vártam, hogy mikor szólal meg valamelyik Fischer. Ők jelentik a magyar művészvilágot? Kocsis Zoltán, Berecz András a Csík Zenekar és többiek miért nem szólalnak meg? Ha ez is megtörténik, majd felkapom a fejem. Kodály, ha még élne biztosan megmondaná a véleményét ezeknek. Kellene egy új "Kodály" az oktatásban és a kulturális életben, aki nem csak a művészetével, de "tollával" és a tekintélyével utat mutatna a magyarságnak. Már az első Orbán - kormány idején is ők voltak a rettegők. Így már nincs kedvem hallgatni a játékukat és nincs kedvem elmenni a koncertjükre. Hogyan játszanak ezek el egy Bartók vagy egy Kodály művet, ha nem értik és érzik át a magyar zene szellemiségét, a zenébe beleírt szeretetet a nemzet és az ország iránt. Ha valaki hazugságokat állít, az nem lehet a művészet igaz tolmácsolója, mert a művészetben a legtisztább gondolatok és álmok öltenek képi vagy zenei formát. Lehet valakinek jó technikája, lehet nagyon jó hangszere és hangversenyterme és jó sajtója, de kinek akar előadni és megmutatni bármit, ha azokkal az emberekkel szemben, akik a hazájában élnek és akikről ezt az országot elnevezték, a magyarokkal szemben mélysége undorral beszél. Liszt Ferenc nem tudott magyarul, de magyar érzelmű ember volt, ezek az emberek magyarul is beszélnek, de minden szavukból süt az idegenség. Nem csak a politikusokat gyűlölik. Szomorú!!!!!!
Claypool
2011. január 12. 23:27
A Palesztinokat is üldözik Palesztinában , küldözgetnek is leveleket mindenhova , de őket pont leszarja mindenki. Akkor én ezeket miért ne?
Tikva
2011. január 12. 23:01
Én pl. nem rettegek...nem vagyok keresztény és eszembe sem jut,hogy féljek..hja,,ha akarom..nos akkor félek....egy sarokba szorított,jogait korlátázott embert mindeki véd...hagyjuk...béke...emlékszünk még??? ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!