Kevesebb rabot akar az Európa Tanács

2010. június 08. 13:04

A magyarországi börtönök túlzsúfoltságának további enyhítését szorgalmazza az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága, amely jelentést adott ki tavalyi magyarországi vizsgálódásáról.

2010. június 08. 13:04

A kínzás elleni ET-bizottság elismerte, hogy a magyar börtönök túlzsúfoltsága az elmúlt években csökkent: a 2005-ös 141 százalékról - a szombathelyi és a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézmény 2008-as átadása nyomán - 2009 tavaszára 122 százalékra mérséklődött a telítettség.

Az Európa Tanács bizottsága azt javasolja, hogy Magyarország igyekezzen büntetéspolitikai változtatásokat végrehajtani, próbáljanak kevesebb embert rács mögé juttatni. A büntető eljárás alá vont személyek esetében az ítélethozatal előtt nagyobb hangsúlyt lehetne helyezni azokra az intézkedésekre, amelyek nem teszik szükségessé az előzetes letartóztatásban tartást; az ítélethozatalnál pedig a szabadságvesztés helyett törekedni lehetne a társadalomba való visszailleszkedést célzó intézkedésekre - vélekedett a strasbourgi testület.

A bizottsági jelentéstevők szerint a magyar hatóságoknak „erős hangú üzenetben” kell felhívniuk a figyelmet a helytelen bánásmód minden fajtájának - akár a fizikai bántalmazásnak, akár a verbális sértéseknek - az elfogadhatatlanságára. A bizottsághoz ugyanis eljutottak panaszok ilyen esetekről, egyebek közt „rasszista természetű, sértő szóhasználatról”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reakczy Jóska
2010. június 09. 10:18
Az erőszakra hajlamos arcokat kell a rács mögött tartani, meg a lebukott szocikat. A pitiáner, társadalomra kevésbé veszélyes bűnözőket meg pénzbüntetéssel (ha nem tud fizetni közmunkával közügyektől való eltiltással, és pénzbüntetéssel kell sújtani. Egy rab 8500 forintot visz el naponta, ha jól tudom.
hajduj
2010. június 08. 21:59
Javaslom e nagy tudású ET-nek, hogy a magyar börtönök zsúfoltságát csökkentsük azáltal, hogy e bizottság importáljon belőlük párat. Mondjuk, mi is, viszonosság alapján, amúgy akciós jelleggel, egyet kapunk százat adunk programot hirdetünk. Átveszünk egy tévesen terroristaként sok éven át, bírósági ítélet nélkül, elzártan tartott személyt (Guantanamo) és adunk nekik százat cserébe. De akár többet is, hiszen ők olyan okosak és nagy gyakorlatuk van a társadalomba való integrációban. Így mindenki jól járna. Mi is, a száz is, mert elvágynak, meg az az icipici terrorista is.
==T==
2010. június 08. 17:34
Én meg több börtönt akarok. Javaslom bocsássuk népszavazásra a kérdést...
gyuszika
2010. június 08. 17:23
Hogyne E.T. Minél több kétszersült bűnöző maradjon szabadlábon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!