Új elemek a hatmilliós, támogatott otthonfelújítási programban

2024. május 01. 11:29

Az 1990 végéig megépült családi házak energia-korszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) kapcsán új elemek jelentek meg.

2024. május 01. 11:29

Április végén közzétették az Otthonfelújítási Program részleteiről szóló tervezet társadalmi egyeztetésre szánt változatát, amely az esetleges további módosításokkal léphet majd életbe. Jelentősen bővítheti a pályázók körét, hogy a projekt keretében az 1990 végéig megépült családi házakat lehet korszerűsíteni állami támogatás segítségével.  

A megjelent tervezet szerint a zártkerti és a külterületi ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak, és minimális tulajdoni hányadra sincs előírás. A felújítás 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből finanszírozható, amiből 2,5-3,5 milliót a feltételek teljesülése esetén nem kell visszafizetni. 

A tervezetben szereplő új elem, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege 5 százalékkal tovább növelhető, ha a kötelezően előírt 30 helyett 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el a pályázó.  

Olcsóbb felújításokat hozhat az építőanyagár-figyelő 

Az otthonfelújítási program pályázati tervezetéből az is kiderül, hogy új árfigyelőt vezetnek be, amelynek segítségével online és naprakészen lehet nyomon követni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait.  

„Minden támogatással érintett építőipari beruházás esetében nagy a félelem, hogy az extra forrásokat a kivitelezők vagy a kereskedők lenyelik. Az online építőanyagár-figyelő viszont költséghatékonyabb lakásfelújításokat eredményezhet azok számára is, akik nem pályáznak az otthonfelújítási programban. A legolcsóbb építőanyagokat ugyanis néhány kattintással megtalálhatják a tulajdonosok, ami versenyhelyzetet teremt a kereskedők és a kivitelezők számára is” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  

Hozzátette, hogy az otthonfelújítási program támogatására pályázók számára fontos előírás lehet, hogy a 2024. május 1-jén érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy az adott lakásban élnek. „Ez azok számára lehet érdekes, akik nemrég vásároltak olyan ingatlant, amivel résztvennének aprogramban” – tette hozzá Balogh László. A szakértő szerint a kamatmentes kölcsön futamideje alatt vagy visszafizetése előtt a felújított lakást nem lehet értékesíteni. 

Az otthonfelújításra – fő szabály szerint – 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani, azonban a 108 milliárdos támogatási keret akár ennél hamarabb is elfogyhat.  

Kisebb lehet a hiteltörlesztő is 

A money.hu vezetője, Korponai Levente arról beszélt, hogy  

a jelenlegi tervek szerint az Otthonfelújítási Programban azok vehetnek részt, akik a jövedelmük alapján hitelképesek, és elő tudnak teremteni 1 millió forint önerőt.  

„A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint lehet. Az 1 milliós önrész mellé jön a kedvezményes, maximum 6 milliós kamatmentes kölcsön. Újdonság a tervezetben, hogy a hitel futamideje a korábban ismert 8 helyett 10 év lesz, ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet az ötödével is csökkenhet” – tette hozzá.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Balázs Attila

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tara Verde
2024. május 01. 16:23 Szerkesztve
Vicc az egész. A mostani építőanyag árak mellett egy átlag 90-100 nm-es családi ház esetében 6 millió forintból nem lehet 30%-os energia megtakarítást elérni. Persze rá lehet költeni 10-15 misit is a házra energiatakarékosság címén, csak hát az meg a jelenlegi kedvező energiaárak miatt a beruházás hasznos élettartama alatt nem térül meg.
I feel the earth move under my feet
2024. május 01. 12:17
Jó, tehát a közeljövőben egyelőre nem várható az építőanyagok árának normalizálódása... A kormány áttételesen a gyártókat és a kivitelezőket védi/támogatja, mert az OP arra jó maximum, hogy amikor majd a felnövő (és folytatólagosan támogatásban részesülő) fiatal gúnyos mosollyal az arcán elhúz nyugatra, akkor a házat eladva lesz egy kis kezdőtőkéje a kolbászkerítésű demokráciákban..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!