Valóban drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár hétfői bejelentése? Szakértőt kérdeztünk!

2024. április 30. 17:21

Somkuti Bálint szerint Stoltenberg hiába ígér Ukrajnának új fegyvereket, „egyszerűen nincs mit szállítani”.

2024. április 30. 17:21

Nyitókép: STR / NurPhoto / AFP

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Kijevbe látogatott, ahol bejelentette: a jövőben nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányok. Stoltenberg egyúttal elismerte, hogy az elmúlt hónapokban a NATO-tagországok kudarcot vallottak a katonai segélyekre vonatkozó ígéreteik beváltásában.

Ezt is ajánljuk a témában

A hír kapcsán Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük arról, hogy a NATO-főtitkár bejelentése mennyire hozhat változást az orosz-ukrán háborúban.

„A NATO hangzatos szavai mögött nincs tényleges ipari teljesítmény. Az alapvető gondot az jelenti, hogy hiába szeretne a NATO többet segíteni, nincs miből

– fogalmazott a szakértő, majd kifejtette: az európai hadiipar már csak töredékét tudja annak, mint amit 15-20 évvel ezelőtt tudott felmutatni, hiszen teljesen leépítették.

A magyar kormány szerint ugyanakkor Stoltenberg kijelentése bőven ad okot az aggodalomra, ezért is lenne szükség mielőbbi fegyverszünetre.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az amerikai hadiipar sincsen túl jó állapotban, de legalább vannak készletei, amit Európa nem mondhat el magáról” – véli az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója. Somkuti Bálint szerint ezeknek a Stoltenbergéhez hasonló harcias kijelentéseknek meglehetősen kétes a valóságtartalma, hiszen ahogy fogalmazott:

egyszerűen nincs mit szállítani”. 

„A NATO csak a saját felszerelése kárára tudna Ukrajnába szállítani, viszont egy ilyen lépéssel már a saját védelmét tenné kockára. Ebből kifolyólag nem véletlenül nem szállítanak új fegyvereket, hanem helyette inkább nagyon harcias kijelentéseket tesznek” – fogalmazott a hadtörténész. 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 30. 19:42
SZABADSÁG és SZUVERENITÁS, vagy RUSZKI ALÁRENDELLTSÉG? Júniusban e kettő között lehet választani. Aki ez utóbbi szeretné, szavazzon a FIDESZ-LISTÁRA!
Tommaso
2024. április 30. 19:37
A világ dicsősége, amit az USA művel . Azt teszi, amit 56-ban is szeretett volna, csak az akkori világpolitikai helyzet nem tette lehetővé, hogy a szabadságáért küzdő népet támogassa. Most megteheti, és meg is teszi.
Tommaso
2024. április 30. 19:34
Valóban drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár hétfői bejelentése? Orbánra és rezsimjére nézve, IGEN. Mert a NATO megelégelte, hogy az ellenséges Orosz Birodalomnak kémkedik és az ő érdekeiket veszi figyelembe a szavazásokkor.
I feel the earth move under my feet
2024. április 30. 19:23
A világ szégyene amit az USA művel .. és megint, szokásához híven messze-távol a saját földjétől, egy távoli kontinensen, másokat tolva maga helyett a darálóba.. és megint aktív szereplői a történetnek a zsidók..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!