Tuskék bosszúja elérte az olajvállalat vezetőjét is

2024. április 30. 19:43

Folytatódik a leszámolássorozat, a miniszterelnök is üzent.

2024. április 30. 19:43
Donald Tusk

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn kemény támadást intézett a PKN-Orlen állami olajvállalat volt vezérigazgatója ellen, azzal vádolva őt, hogy 1,6 milliárd złoty (144 milliárd forint) veszteséget okozott egy „elfuserált” energiaüzlettel, és vizsgálatot követelt – írta a Politico.

A lengyeleknek tudniuk kell az igazságot. Nincs mire várni!”

– írt Tusk a közösségi oldalán.

Obajtek 2018 és 2024 között volt az Orlen vezérigazgatója, amely vállalat közel állat az akkor kormányon lévő konzervatív Jog és Igazságossághoz (PiS). Az Orlen vezetőjét még februárban rúgta ki Tusk új balliberális kormánya, az októberi választások után hatalmát vesztett korábbi PiS-kormányhoz lojálisnak tekintett állami vállalatvezetők közötti tisztogatás részeként. 

Tusk felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert és egyben főügyészt, valamint a különleges szolgálatokat koordináló szervet, hogy vegyenek részt a munkában.

Az ex-vezérigazgató szerint azonban politika boszorkányüldözés áldozata, és ragaszkodik ahhoz, hogy semmi rosszat nem tett az Orlen vezetése során.

Miniszterelnök úr, ön botrányokat keres ott, ahol nincsenek”

– írta Obajtek az X-en, hozzátéve: „Már sokszor beszéltem az OTS-ről, ön tönkretette a céget, hogy visszatérjen ugyanazokhoz a közvetítőkhöz és régi megállapodásokhoz.”

Obajtek elítélte a német média által róla megjelentetett, rágalmazó híreket is.

A német Axel Springer tulajdonában lévő Onet nevű portál írt cikket arról, hogy állítólag Obajtek az Orlen belbiztonsági részlegének figyelmeztetése ellenére egy Samer A. nevű libanoni állampolgárt nevezett ki a vállalat svájci leányvállalatának (OTS) élére.

Samer A. az Onet szerint állítólag kapcsolatban áll az Irán által támogatott Hezbollahhal, valamint segít Iránnak kijátszani a nyugati szankciókat. A libanoni vállalatvezető volt felelős egy olyan szerződésért, amelyből a milliárdos kár keletkezett, mivel az Orlen hiába fizette ki az előleget egy dubaji székhelyű vállalatnak a megrendelt olaj végül nem érkezett meg a vállalathoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Bebörtönözni a jegybank elnökét

Donald Tusk veszélyes játékba kezdett, amikor célpontként jelölte meg a lengyel jegybank elnökét. Az Európai Központi Bank után az IMF vezére is megszólalt az ügyben, rámutatva: a politikai indíttatású beavatkozás súlyos következményekkel járhat.

***

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. május 01. 08:18
Axel Springer. Honnan ismerős? Ezek nálunk is kavarták a szart egy darabig.
EX_Terminator
2024. április 30. 21:55
Az nem úgy van hogyha a politikusok kiverik a balhét mert valaki nem tetszik nekik az korrupció meg miegymás ezekről akkor beszélhetünk ha ez megállapítást nyert. És nem azért nyer megállapítást mert valaki azt gondolja hogy.
Robert-N
2024. április 30. 20:44
Tommaso 2024. április 30. 19:18 Bármibe fogadok, hogy a megvezetett FIDESZ-szavazók nem ismerik a következő TÉNYT. Mig Orbán uralkodása alatt majd a felére zuhant a FORINT értéke, addig a cseh korona több eurót ér, mint 2010-ben. és sokkal több forintot, mint 2010-ben Ez (is) jól jellemzi ORBÁN ALKALMATLANSÁGÁT. ----- Na te barom, nem lopnak el az eszedért. Nem tudtad te buzi, hogy a pénz egy papírlap tökmindegy mi van rányomtatva. Anyit ér amennyi kézzelfogható értéked lesz belőle. Te barom.
Robert-N
2024. április 30. 20:43
Tommaso 2024. április 30. 11:34 MAGYART vagy CSEHT az ország élére! Orbán, takarogggy! Csak kevesen tudnak arról, hogy mig a forint feleannyi eurót ér, mint korábban, a cseh korona 2010 óta erősödött - AZ EURÓHOZ KÉPEST.ig a forint feleannyi eurót ér, mint korábban, a cseh korona 2010 óta erősödött - AZ EURÓHOZ KÉPEST. ----------- Hazudsz buzi pl. 2009 280 Ft 1 euró 71 000 Ft a minimálbér 2024 380 Ft 1 euró 266 800 Ft a minimálbér Ülj le kismajom számtan egyes. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli041.html http://www.mnbkozeparfolyam.hu/arfolyam-2009.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!