Radikális korlátozásra készül Franciaország az okostelefonok terén

2024. április 30. 22:41

Tizenegy éves kor előtt egyetlen gyereknek sem lenne szabad telefont birtokolnia.

2024. április 30. 22:41
null

Nyitókép: Anne-Sophie Bost / AltoPress / PhotoAlto via AFP

Egy Emmanuel Macron által megbízott szakértői jelentés szerint a gyerekeknek 13 éves korukig nem lenne szabad okostelefonokat használniuk, és 18 éves korukig meg kellene tiltani számukra a hagyományos közösségi médiához, például a TikTokhoz, az Instagramhoz és a Snapchathez való hozzáférést – írta meg a Guardian.

A francia elnök tudósokat és szakértőket kért fel arra, hogy tegyenek javaslatot a képernyőhasználatra vonatkozó iránymutatásokra a gyermekek számára, hogy Franciaország iránymutató lépéseket tehessen ezen a téren. Nem volt világos, hogy a jelentés közzététele után a kormány hogyan fog eljárni. Macron januárban azt mondta: „Lehetnek tiltások, lehetnek korlátozások”.

A kemény hangvételű jelentés szerint a gyermekeket meg kell védeni a technológiai ipar profitorientált „stratégiájától, amely a gyermekek figyelmének megragadására irányul, a kognitív torzítás minden formáját felhasználva arra, hogy a gyermekeket a képernyők elé szegezzék”.

11 éves kor előtt egyetlen gyermeknek sem lenne szabad telefont birtokolnia

A jelentés szerint a gyermekek „árucikké” válnak ezen az új technológiai piacon. A tudósok és szakértők által készített három hónapos tanulmány szerint 

a háromévesnél kisebb gyermekek nem érintkezhetnek képernyőkkel – beleértve a televíziót is – , és 11 éves kor előtt egyetlen gyermeknek sem lenne szabad telefont birtokolnia.

A 11 és 13 év közötti gyermeknek adott telefonnak internet-hozzáférés nélküli készüléknek kell lennie, és 13 éves korban határozták meg azt a minimális életkort, amikor már internetkapcsolattal rendelkező okostelefont kaphatnak. A jelentés szerint a 15 éveseknek csak az úgynevezett „etikus” közösségi médiához, például a Mastodonhoz kellene hozzáférniük. A hagyományos, profitorientált közösségi médiát, mint például a TikTok, az Instagram vagy a Snapchat, 

nem lenne szabad elérhetővé tenni 18 éves korig – állapította meg a jelentés. 

A tinédzsereket jobban fel kellene világosítani az elegendő alvás szükségességének tudományos alapjairól is.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. május 01. 13:02
ERRÖL MÁR LEKÉSTETEK AGYMOSOTT IDIOTA NEMZEDÉK MÁR KIALAKULT!!!!!!!!!!!!!!
Burg_kastL71-C
2024. május 01. 07:29
A nyitókép olyan mint a TV reklámjaink, hogy tele van négerrel, de bármelyik. Ha azért van, mert több száz éven keresztül bármi értéket teremtettek a szaporodáson kívül, akkor értesítsenek, mert nem tudok róla.
paperfellow
2024. május 01. 03:57
Kínában korlátozva vannak az appok a gyerekek számára. A közösségi mádia és a játékok terén.
Akitlosz
2024. május 01. 01:48
Az a gond hogy nincsenek "nem okos" telefonok. Az "okos telefonok" nem az embereknek kellettek, hanem a gyártóknak, a reklámozóknak, a kémeknek. Mint a műanyag. Az sem a "piacnak" kell(ett), hanem a gyártóknak. Van olyan munkahely, ahol tilos fényképezni, ezért fényképezőt bevinni is. Telefonálni azt szabad és telefont bevinni is. Na de honnan szerezzen a dolgozó olyan telefont, amiben nincsen fényképező??? Azért adnak a szülők telefont a gyereküknek, hogy el tudják érni és a gyerek is őket. Abszolút érthető szülői hozzáállás. De hiába van piaci igény rendes telefonokra. Csak azokat a szar "okosakat" lehet kapni egy csomó felesleges "tudással".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!