Odacsap az EU a Facebook-cenzoroknak

2024. április 29. 22:03

De nem a jobboldaliak elhallgattatása, hanem az „orosz beavatkozás” érdekli őket.

2024. április 29. 22:03

Nyitókép: JOSH EDELSON / AFP

Vizsgálatot indít az Európai Unió a Facebook és az Instagram moderációs szabályai kapcsán anyacégük, a Meta ellen – értesült a POLITICO.

A brüsszeli lap úgy tudja, hogy a nyomozások a Meta reklámokkal, különösképpen politikai hirdetésekkel kapcsolatos gyakorlatára irányulnak, és a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) megsértésének gyanúja miatt van rá szükség a POLITICO névtelen forrásai szerint.

A lap korábban beszámolt arról, hogy a Facebookon állítólag orosz kampány zajlik az EP-választások eredményének befolyásolásának céljából,

s kamuprofilok vásárolnak a Meta közösségi oldalán politikai hirdetéseket – miközben a politikai hirdetéseket és a mesterséges intelligenciával készült deepfake tartalmakat a DSA értelmében egyértelműen jelölni kellene. „Az EU kormányai aggódnak az orosz beavatkozás fellendülése miatt, amely befolyásolhatja a választók véleményét” – írja a lap.

A Metával más ügyekben is hónapok óta vívnak az EU-s intézmények:

kaptak már kérdéseket arról, hogy hogyan kezeli felületén a veszélyes vagy illegális videókat, a dezinformációt, vagy éppen arról, hogy hogyan használják a fiatalok a cég szolgáltatásait. A Bizottság tavaly októberben a Hamász Izraellel szembeni támadásáról szóló tartalmak miatt kérdezte fel a Metát, novemberben pedig a választások biztonságával kapcsolatban. Decemberben aztán mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos aggályok, algoritmusok, illetve fiatalkorúak szexuális tartalmú képei szerepeltek a Bizottság és a Meta közötti levélváltásokban.

Márciusban aztán újabb körben kértek információt az algoritmusokról, a deepfake-ekről, a Meta új, hirdetésmentes előfizetési rendszeréről, az X versenytársának szánt Threads alkalmazásról,

valamint a shadow banning – bizonyos fiókok vagy posztok elérésének külön nem jelzett korlátozása – gyakorlatáról.

Az eljárások során a Bizottság felszólíthatja a cégeket, hogy bizonyos funkciókat függesszenek fel, vagy globális árbevételük legfeljebb 6 százalékára meg is büntetheti őket. Korábban kapott a DSA szerinti ellenőrzést a TikTok, az X és az AliExpress is.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2024. április 30. 06:06
Lendvai Ildikó, mszmp matraca, komcsi főcenzor hiányzik a csapatukból!
SzaboGeza
2024. április 30. 01:02
Mindent szabad amit a cenzorok engednek!!!:) Ezt már nagyon jól ismerjük mifelénk!!! De még az adatainkból is kereskedni AKARTOK!!! Az a platform, amelyik bírálgatja a VÉLEMÉNYEKET, az NEM AZ!!!! A "BIG DATA" áldozatai vagytok!!!
5m007h 0p3ra70r
2024. április 30. 00:15
LoL A Metán növekvő orosz befolyás aggasztja őket, féltik a hazai pályát. Az X-el nem tudnak mit kezdeni, mert az nem tartozik az érdekeltségi körükbe.
EX_Terminator
2024. április 29. 23:43
Ugye tudja ursulácska hogy miért fog sorra kerülni!? Persze hogy tudja! Meg a pseggfej is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!