Fenyegetett tudomány

2018. december 16. 15:13

A tudományos kutatás megint életveszélyes foglalkozássá vált. Ez különösen igaz a társadalmi nemek oktatóira.

2018. december 16. 15:13
Pető Andrea
168 Óra

„Giordano Bruno, Spinoza vagy Semmelweis Ignác számára a tudományos munka életveszélyessége napi tapasztalat volt. Kérdés, mi vezetett oda, hogy a tanítás intellektuális munkája, a tudás létrehozása, a tudományos kutatás megint életveszélyes foglalkozássá vált. Ez különösen igaz a társadalmi nemek oktatóira.

Az Academia.edu weboldalt sokan használják, hogy a kutatásukat elérhetővé tegyék azok számára, akik nem tudnak hozzáférni olyan könyvtárhoz, amelynek van elég pénze, hogy előfizessen méregdrága folyóiratokra és könyvekre. Nem nagyon használom ennek a lapnak az üzenetküldő funkcióját. Amikor 2017. március 2-án egy álnéven bejegyzett felhasználótól angol nyelvű üzenetet kaptam, amely az ördögöt, átkot, valamint a fajtám kiirtását helyezte kilátásba, megrémültem. Ekkor már zajlott globálisan a társadalmi nemek tudománya elleni harc. Magyarországra is importálták ezt a retorikát, amely egyre intenzívebbé vált a sajtóban és az internetes kommentekben, különösen, miután elindult a magyar nyelvű, államilag finanszírozott társadalmi nemek mesterképzés az ELTE-n. Egy csapásra mindenkinek lett véleménye a sajtóban és a parlamentben arról, mi a társadalmi nemek tudománya, mit tanítanak, melyek a képzési és a kimeneti követelmények.

Ha olyan internetes újságban publikálok, amely engedélyezi a kommentelést, akkor talán már a második kommentre bejön valaki, aki zsidózik és a szabad demokraták alapító politikusa lányának nevez, pusztán a névrokonság alapján. Az ilyen üzeneteket hívja Ferber »közcélú internetes zaklatásnak«. Azaz a fenyegetett személy a közéletben elfoglalt helye miatt válik zaklatás célpontjává, de ez már a magam számára is meglepő módon, észrevétlenül beleépült a mindennapjaimba. Újságíró-ismerősök azt javasolták, ne olvassak kommenteket, ők sem teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2018. december 17. 08:00
Jól megél ebből a sarlatánságból, perszehogy most retteg..
Sajid
2018. december 16. 21:15
Ez a lény (nem tudhatom minek tartja magàt) egy orvosi csoda, azt bizonyítja hogy agy nélkül is lehet élni, ez valami csoda :)
istvánkeve
2018. december 16. 20:37
Ugyan melyik társadalmi nem képviselöi törnek-zúznak a Kossuth téren ?
szabadhajdu
2018. december 16. 20:07
Az ELTE-n kutatnak az örökmozgó témában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik