250 óra nem túlóra

2018. december 16. 09:59

A lényeg az, hogy az ellenzéknek most megadatott a lehetőség a politikai előny megszerzésére, amit láthatóan észrevett és ki is használt.

2018. december 16. 09:59
Hirth Zsófia
Kiasoros

„A lényeg az, hogy az ellenzéknek most megadatott a lehetőség a politikai előny megszerzésére, amit láthatóan észrevett és ki is használt. A felszólalások mellett ilyen volt az obstukciós kísérlet, amikor majdnem 3000 módosító javaslatot nyújtott be egyenkénti megszavazásra, így próbálva elérni, hogy a kormány szembeköpje önmagát.

Ilyen volt a december 12-i akció is, amikor bojkottal próbálta megakadályozni a törvény elfogadását. Ha máshonnan nem, a PM-s képviselő, Tordai Bence élő videójából mindenki értesülhetett az esetről. A képviselő kis magánakciójának egyik (talán legfontosabb) célja nyilvánvalóan a figyelemkeltés volt, csakúgy, mint a többi ellenzéki frakcióé, akik ezzel a nép védelmezőinek reprezentánsaiként igyekeztek feltüntetni magukat.

Korai lenne megállapítani, hogy a terv sikeres volt-e vagy a saját kardjába volt, mindenesetre a jobboldali sajtó természetesen már aznap tudta, pontosabban azt propagálta, hogy öngólt rúgott. A kormányközeli Nézőpont intézet »reprezentatív« elemzést készített kevésbé sem reprezentatív módszerrel, méghozzá 750, azaz HÉTSZÁZÖTVEN random ember telefonos megkérdezésével. Ha csak ilyen egyszerű volna közvélemény-kutatást végezni, mindenki készíthetne, akinek van elég pénze 750 embert felhívni (az intézet egyébként köztudottan állami megrendelésekre is készít »elemzéseket«, tehát náluk az anyagiak nem akadály).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slate
2018. december 17. 11:17
"Nézőpont intézet „reprezentatív” elemzést készített kevésbé sem reprezentatív módszerrel, méghozzá 750, azaz HÉTSZÁZÖTVEN random ember telefonos megkérdezésével. Ha csak ilyen egyszerű volna közvélemény-kutatást végezni, mindenki készíthetne, akinek van elég pénze 750 embert felhívni " Kár, hogy ebből kiderült, hogy a szerző anélkül ítél, hogy tudna valamit. Ha csak a gugliban rákeres a közvéleménykutatás módszertanára, már kiderül, hogy ez a mondat mekkora nyilvánvaló valótlanság. Sajnos ez csak tovább erősítette azt a hitemet, hogy nincs alternatíva. A hozzáértők beálltak a sorba, a partvonalról meg idióták kiabálnak. Amíg nem szaladunk bele egy nemzetközi válságba, addig ez marad. "Azóta több elemzés született a módosított túlóratörvény hátteréről és annak lehetséges következményeiről, jelen bejegyzés viszont egy másik perspektívából kívánja szemléltetni a történteket." Igen, ezekről több elemzés is született. Arra nem vette senki a fáradságot, hogy magát a törvény szövegét elemezze. Mármint, hogy ami oda van írva, az mit is jelent. Mert egészen nyilvánvalóan nem azt, amit az ellenzéki képviselők ordibálnak. Persze ez is van annyira jó téma, mint a vizitdíj, vagy a magyarok munkáját elvevő migránsok. Sajnos nem kell kormánypropagandát néznem, hogy az ellenoldal inkompetenciáról meggyőződjek. Elég ha indexet, 168 órát, hvg-t és ilyen blogokat olvasgassak. Ugyanúgy csinálják, mint a kormánypropaganda. Csak kevesebb a hangjuk, de a minőség ugyanaz. Az meg, hogy mit csinálnának, arról semmi sem derül ki, csak a múltbéli tapasztalatainkra hagyatkozhatunk.
Európai téridő
2018. december 17. 08:17
Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke magyarázta el a legérthetőbben a túlóra (munkaidőkeret) okozta problémákat, a pár évnél jóval hosszabb időtartamra visszatekintve, a Magyar Hang-ban vele készült interjúban. És akkor azok, akik a szaxervezeti mozgalom 1988-1989-es nagy átalakulásait felnőtt fejjel "élték át", nem a pelusaikat mosta apuka, anyuka, nem büfiztette őket, vagy nem babakocsiban tolta őket, vagy nem kézen fogva mentek együtt bölcsibe, oviba, gondolkozzanak el egy kicsit. Mivé "züllött" pl. a nagy "ellenszakszervezeti" mozgalom, a Liga Gaskó Pityulik elnöksége alatt? A vasutassztájk, a BKV-s buszsofőrök 2010 januári buszos sztrájkja mit eredményezett? OV. 2/3-át. Fejlettebb országokban az autópályák építése, a motorizáció és a fuvarozás közútra terelése amellett, hogy gigabiznisszé vált, pont a munkásmozgalmi érdekérvényesítés eme klasszikus formáját tette zárójelbe. És nálunk 1989 után a "munkásmozgalom" egyszerű "képviselője" a teljes foglalkoztatás és a munka világának kvázi-demokratizmusai után a "munkaerőpiacon" találta magát, a "munkavállalót" könnyedén elvesztette a munkáját, megélhetését és a szállóról is kirúgva sok esetben a lakhatását, hajléktalanná vált. A munka mai világa hierarchikus és nem demokratikus, a munkán kívüli világ demokráciájában pedig rengeteg a blabla.
BandiMandi
2018. december 16. 20:12
Néhány dolog tisztázódott: 1. Ez nem ellenzék, hanem ellenség, akikkel lehet és kell is tárgyalni, de azonnal le kell verni, ha nem kerül sokba. 2. A Jobbiknak vége. 3. Az ellenség időzítése olyan megszokottan dilettáns volt./ A külföldi sajtó leszarta./ Néhány teendő is adódik: 1. A CEU után az Eltén folyó "oktatást" állambiztonsági okok miatt vizsgálni kell. Az nem megy, hogy az állam finanszírozza az ellene acsarkodókat a tanítás helyett. 2. A mai technika (mobilon is futnak arcfelismerő progik) lehetővé teszi a provokátorok utólagos számonkérését. El kell járni ellenük a garázdákkal együtt. Magyarország magyar ellenzéket érdemelni.
Akitlosz
2018. december 16. 18:50
Azt, hogy kihasználta-e majd az idő dönti el. Jelenleg annyit lehet még csak tudni, hogy megpróbálja kihasználni. Én mondjuk nem lepődnék meg, ha éppen ellentétes hatása lenne az ellenzék népszerűségére az általuk szándékoltnál. De mondom, idővel derül ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik