Eltelt száz év és túléltük

2018. december 16. 18:14

Nyugodtan lehet kíváncsinak lenni, megismerni a román kortárs irodalmat, színházat, zenét, szeretni egymást, megtanulni románul káromkodni, elvégezni románul sofőrsulit, elmenni nyugodtan a komfortzóna határáig és túl, mert nem lesz semmi baj.

2018. december 16. 18:14
Győrfi Kata
Uh.ro

„Ennek az országnak (és a környező országoknak) a fiataljai nevében kérem és kérjük a román és a magyar nacionalistákat, hogy tegyék túl magukat rajta – tényleg eltelt száz év. Nyugodtan lehet kíváncsinak lenni, megismerni a román kortárs irodalmat, színházat, zenét, szeretni egymást, megtanulni románul káromkodni, elvégezni románul sofőrsulit, elmenni nyugodtan a komfortzóna határáig és túl, mert nem lesz semmi baj.

Ennek az országnak (és a környező országoknak) a fiataljai nevében mondom és mondjuk, hogy a komfortzóna határai feloldódtak, görcsösen ragaszkodni és belénktukmálni dolgokat, csak azért, mert azt hiszitek, nincs tovább – elvesztegetett életidő. Eltelt az a száz év, amitől a gyerekeiteket és unokáitokat féltettétek. Nincs semmi baj, jól vagyunk.

Ennek az országnak (és a környező országoknak) a fiataljai nevében mondom és mondjuk, hogy merjünk foglalkozni komolyan más az élet és a fejlődés szempontjából fontosabb dolgokkal. Vagyis mi értjük, hogy mellet veregetni, zászlókat lobogtatni és könnyeket hullajtani himnuszokra mély és valódi érzéseknek tűnnek, de ezek csak tanult érzések.

Én a Királyhágón, a Szent Anna-tónál és a Zetelaki gátnál érzékenyülök el, ha külföldön eszem töltöttkáposztát és miccset, ha román manelet és Tamás Gábort hallok – és ennek az országnak (és a környező országoknak) a fiataljai nevében mondom és mondjuk, hogy hagyjanak azon elérzékenyülni, felháborodni, szomorúnak és dühösnek lenni, amin mi akarunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. december 18. 06:58
Parászka Boróka is túlélte a 100 évet, de ahogy elnézem sz ábrázattyát szerintem sajnálja.
III. Öreg Banya
2018. december 17. 17:36
Te ostoba, lelketlen picsa, te már csak ilyen sötét és becstelen maradsz, ameddig élsz. De másnak ettől még van becsülete, hiába telt el száz év!
Ellensúly
2018. december 17. 15:15
Nincs semmi baj?! Kata, szerinted nem baj, hogy színmagyar városokat, falvakat, vidékeket románosítottak el? Hogy például Kolozsváron, sőt Nagyváradon már alig hallani magyar szót? Hogy a magyar jelképek használatát büntetik? Hogy a magyar iskolák egyre jobban elnéptelenednek? Hogy a magyarul beszélők rendszeresen verbális vagy fizikai agresszió áldozatává válnak? Hogy a román állam a saját törvényeire is fittyet hányva ott lehetetleníti el a magyar emberek életét, a magyar intézmények működését, ahol lehet? Hogy a románok meghamisítják a történelmet, és már az iskolában is magyarellenességre nevelik a diákokat? Hogy rengeteg helyen el kell távolítani az anyanyelven írt feliratokat, mert zavarják szegény románokat? Hogy a magyar egyházak, iskolák jó része a mai napig nem kapta vissza elvett javait? Hogy a magyarokat lemészároló népirtók Románia nemzeti hősei, akik nevét közterületek, települések, repülőtér, intézmények viselik? Tényleg nincs baj, Kata? És hol látsz te magyar nacionalizmust a románsággal szemben? Kata, téged Parászka Boróka-díjra lehetne felterjeszteni.
tango47
2018. december 17. 10:19
Nyugi! Majd meg jön az esze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik