Az erőszak tobzódása a parlamentben

2018. december 14. 19:37

Ez a politikai viselkedéskultúra ugyanis valóban a parlamentarizmus, a parlamentáris vitakultúra és véleménykifejezési mód teljes lezüllesztése.

2018. december 14. 19:37
ifj. Lomnici Zoltán

„Aligha lehet okunk meglepődni ezért egyes orgánumok szelektív emlékezetén, hiszen az emberi jogok és a hazai parlamentarizmus méltósága iránt most jelszavak szintjén elkötelezett portálok és újságok akkor mélyen hallgattak.

Ami szerdán történt, az bizonyos értelemben persze mégis botrány volt, hiszen az ellenzék saját színvonalára szerette volna lezülleszteni az Országgyűlést. Az elmúlt száz év során – s még a rendszerváltozás után is – méltánytalanul sokat szenvedett ország viszont annál jobbat érdemel, mint amennyit a szerdai parlamenti szavazás káoszában a foga fehérjét kimutató ellenzék produkált.

Ez a politikai viselkedéskultúra ugyanis valóban a parlamentarizmus, a parlamentáris vitakultúra és véleménykifejezési mód teljes lezüllesztése. Maga a parlament kifejezés is a latin parlamentum szóból származik, s az angol parling is, miként ma főnévi igenévként az olasz parlare szó, valamint a francia parler ige is mutatják, hogy eredetileg vitát, megbeszélést jelentett.

Magyarországon a rendi országgyűléseket – mint a kulturált politikai alkuk fórumát – diétának nevezték. Ez ugyanaz a Ház, ahol egykoron Tisza István és Bethlen István is helyet foglaltak, s felszólaltak a vitákban. Az ellenzék »hagyománya«, szellemi és morális előképe is megvolt nyilván: hiszen itt, a parlament falai között lőttek rá ugyanakkor a háború előtt az ellenzéki obstruálás és hangulatkeltés következményeként Tiszára.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Napoleone
2018. december 15. 09:31
Jól meg lehet fizetve.
balbako_
2018. december 15. 08:00
Mint látjuk kétélű fegyver, mert a normális emberek elítélik. Szavazások lesznek nemsokára és most az idvezült vigyorú rendbontók nagyon pofára fognak esni és többek közt ezért!
Akitlosz
2018. december 15. 02:27
"Ez a politikai viselkedéskultúra ugyanis valóban a parlamentarizmus, a parlamentáris vitakultúra és véleménykifejezési mód teljes lezüllesztése." Na és aztán ugyan mikor volt az a "kultúra" magas szinten? Volt egyáltalán valaha?
tango47
2018. december 14. 21:13
A tévéközvetítéseket figyelemmel kísérve az őrjöngő csőcselék sokszor látott arcokból áll, akik szinte minden felforduláson ott vannak. Nyilván vállalják a túlórákat is, ha a gazdájuk megfizeti őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik