Miért olyan nehéz erős ellenzéki pártokat építeni?

2018. október 19. 16:48

Zavarba ejtően nehéz egy ilyen szervezetet hatékonyan működtetni. Ehhez pénzre, időre, türelemre, sok energiára van szükség. És komoly szaktudásra.

2018. október 19. 16:48
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce

„De vajon tényleg egyszerű ez?

Sajnos, nem eléggé. Ami kívülről szerencsés esetben egy ellenzéki pártnak látszik, az valójában pár száz, maximum pár ezer egyszerű, (sokszor szabadidejében) politizáló ember, akiket minden irányban nehezen átlátható módon további egyszerű – politizáló – választópolgárok vesznek körül.

Hogy ezek valóban pártként viselkedjenek, ahhoz őket is el kell érni, meg kell győzni, mozgósítani.

Ez részben ugyanaz a probléma, kicsiben, mint a 2,9 millió elérni, meggyőzni és mozgósítani vágyott választóval: ezek az emberek is sokfélék, sokféle dolgot akarnak, szerteszét vannak az országban és nehéz megmozdítani őket egy irányban. De másfelől ez már egy külön probléma is, mert egy pártszervezet belső világa nem képezi le a teljes magyar társadalmat, hanem egy sajátos mikrovilág, saját szabályokkal, érzelem fűtötte személyközi viszonyokkal és állandó rivalizálással.

Zavarba ejtően nehéz egy ilyen szervezetet hatékonyan működtetni. Ehhez pénzre, időre, türelemre, sok energiára van szükség. És komoly szaktudásra.

Ezek mind hiányoznak a mai ellenzéki pártokból. Szinte bármilyen kiegészítő ösztönző nélkül kellene embereket nagyságrendekkel nagyobb áldozatokra rávenni, mint a Facebookon megosztani híreket. Talán ezért is keresnek az ellenzéki pártok gyakran rövidebb utat az erdőn (a médián) át a választókhoz. A rossz hír számu(n)kra, hogy pártszervezet nélkül kevesebb választót lehet elérni. Ez van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2018. október 22. 10:24
A cikket író sajtómunkásból kellene többszáz hasonló, aki megmondja a tutit. A rossz hír az, hogy az ilyenek már többezren vannak!
terra
2018. október 21. 18:17
Az ellenzéki pártoknak nem az a problémája, hogy nincs elég pénz és a szaktudás és a szorgalom sem segítene rajtuk. A probléma az, hogy a Fidesz politikájával szemben nincsenek olyan megfogalmazható és jelentősebb támogatást élvező célok, amit a magyar választók jelentősebb tömegei támogatnának. 1.1994 óta nincs baloldal. Az MSZP eladta magát és feladta a klasszikus baloldali értékeket, beállt az SZDSZ politikája mögé, ami ezzel éppen ellentétes célokat ultraliberális célokat tűzött ki. Jelenleg az SZDSZ vonalat Gyurcsány és a DK viszi, az MSZP ugyanúgy megy utána, mint régen. Ez a politika azonban Magyarországon soha nem lesz kelendő, idegen a magyar emberektől. Baloldali értékek, amelyekre tömegeknek van igényük, csak a Fidesz politikájában érvényesülnek. 2. Nincs nemzeti érdekű politika a Fideszén kívül. Az összes ellenzéki párt - most már egyértelműen a Jobbik is - nemzeti érdek ellenében politizál és külföldi, globalista érdekeket szolgál. A magyar emberek ezt sem díjazzák, még azok sem, akik nem a Fideszre szavaznak. A magyar emberek többsége erős és független Magyarországot akar, pontosan azt, amit a Fidesz. A migráció kérdése ezt még nyilvánvalóbbá tette. Az ellenzéki oldalon ezért nem tud kialakulni egyetlen erős párt sem. Olyan célok és mondanivaló nélkül, ami egyezne nagyobb tömegek érdekeivel és nézeteivel nem lehet eredményes politikát csinálni. Nem csak ellenzékben, de kormányon sem.
balbako_
2018. október 21. 07:47
Elég zavaros mondóka, bár van igazságtartalma is. Főként ami a munka részét illeti. De becsücsülni a parlamentbe, molinókat kifeszíteni, össze vissza hazudozni szakmányban, az nem ellenzéki politika, sőt még csak nem is politizálás. Ezek holt tehetségtelen nagyon buta emberek, akik ebből nagyon jól megélnek. Viszont érdekük, hogy az egyre szűkülő játékterükbe mások - horribile dictu - tehetséges emberek be ne kerüljenek, mert akkor közülünk kicsöppen valaki a jóból! Viszont ha előkerül egy két tehetséges ember, aki kidolgoz egy elfogadható politikai víziót és keresi a tehetséges és munkát vállalni kész munkatársakat, akkor megmozdíthat embereket. Ha pedig következetes, tisztakezű és hiteles, akkor tömegeket is maga mellé állíthat. Tehát tehetség, reális elképzelés és munka, munka, munka. A leégett megélhetésiektől meg diszkréten, de határozottan megszabadulni.
ZolieM
2018. október 20. 13:15
"A Momentum vezetését a sikeres népszavazási kezdeményezés után megrettentették a feléjük özönlő tömegek." Itt azért felröhögtem. Köszi Szücsi, feldobtad a napomat :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik