A Frontexről

2018. október 15. 22:53

A Frontex megerősítése csak akkor egyeztethető össze a nemzeti szuverenitással, ha rögzítik, hogy annak célja a határok »menedzselése« helyett a határvédelem.

2018. október 15. 22:53
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

„Ráadásul a tervezet által bevezetni kívánt »hatékony határvédelem« kifejezés tartalma meghatározatlan, ez pedig teret engedhet az önkényes jogértelmezésnek. Mindez a Bizottság többi határvédelemre vonatkozó, folyamatban lévő jogalkotási kezdeményezésének fényében nyer igazán értelmet, melyek egyértelműen a menekült- és bevándorláspolitika központosítására és a migrációs folyamatok felerősítésére törekednek:
»a népességfogyást ellensúlyozandó lépéseket kell tenni abba az irányba, hogy Európa vonzó célpont maradjon a migránsok számára« – ahogy az uniós kommunikáció fogalmaz. Ezek után már könnyű lenne »hatékonytalannak« nevezni például a Bizottság szerint túl kemény magyar határvédelmet és a Frontex kezébe adni a magyar határ »menedzselésének« jogát.

Mindent egybevetve a Frontex megerősítése csak akkor egyeztethető össze a nemzeti szuverenitással, ha a készenléti alakulat felállításával párhuzamosan azt is rögzítik, hogy annak célja a határok »menedzselése« helyett a határvédelem, valamint azt is egyértelműsíteni kell, hogy az alakulat bevetésére csak olyan tagállamban kerülhet sor, amely maga kérte a segítséget.

EZ A GYAKORLATBAN KÖNNYEN EREDMÉNYEZHETNÉ, HOGY A VÁLASZTOTT POLITIKUSOK HELYETT EGY BÜROKRATIKUS TESTÜLET DÖNTENE ARRÓL, HOGY KIK LÉPHETIK ÁT EGY TAGÁLLAM HATÁRÁT. RÁADÁSUL A BIZOTTSÁG ÁLLÁSPONTJA SZERINT VALAMENNYI TAGÁLLAMNAK EL KELLENE FOGADNI AZ ENSZ GLOBÁLIS MIGRÁCIÓS PAKTUMÁT, EZEK UTÁN PEDIG A PAKTUM BEVÁNDORLÁSPÁRTI ALAPELVEI SZOLGÁLHATNÁNAK A »HATÉKONYSÁG« MÉRCÉJEKÉNT.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. október 18. 20:17
Tegyük fel, hogy az EU nem menedzseli, hanem megvédi a határait. A költségeket a magyar tapasztalatok alapján, km/euró-ban állapítják meg. A tagállamok befizetéseit ennek megfelelően megnövelik. A tengeri határok duplán számítanak, mert a kerítést ott hajókkal kell pótolni.
u.cserkész
2018. október 18. 18:23
Volt már ilyen "közös lónak túrós a háta" szervezet, akkor Varsói Szerződésnek hívták. Hiába, nincs új ötlet.
istvánkeve
2018. október 16. 17:44
A Frontex volt az a szervezet amelyik eddig olyan remek statisztikákat készített. Ha jól értelmezem, akkor a jövöben népességnövelö szerepet is kapnának. (Eurocsödörök ?)
péterx
2018. október 16. 17:16
A Frontexre nem szabad semmit sem bízni, mert még az állítólagos határvédelem megfogadása esetén is "menedzselne"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik