Prohászka Ottokár domborművénél

2018. október 13. 21:11

Mi, kései utódok mindezért vállaljuk a vitát, s megküzdünk Prohászka életművéért, tudva, hogy ami emberi, soha sem lehet teljes és tökéletes.

2018. október 13. 21:11
L. Simon László
Látószög blog

„A baloldal, s mára különösen a liberális értelmiség egyes tagjai – a jogosan felemlegetett, ugyanakkor a kontextusából kiragadott, ezáltal túldimenzionált zsidóellenessége mellett – két dolgot bizonyosan nem tudnak megbocsátani neki: egyrészt a szociáldemokrácia és az osztályharc kíméletlen és tűéles, intellektuálisan mélyen megalapozott kritikáját, valamint a haladásra, a technikai, társadalmi és kulturális változásokra, újításokra való nyitottságát.

Azt a gondolkodására jellemző korszerűséget, ami rácáfol arra a baloldali toposzra, ami a keresztény konzervatívizmust minduntalan a maradisággal, a múltba fordulással, a fejlődés elvetésével vagy elítélésével akarja azonosítani. Ugyanakkor Prohászkának éppen az volt a tragédiája, hogy saját kora egyházi vezetőinek is megakadt a torkán a fehérvári főpap munkásságának több emblematikus darabja. A modernizmusnak hadat üzenő X. Pius pápa vezette Apostoli Szék 1911-ben elítélte és a tiltott könyvek jegyzékére helyezte három, az egyház korszerűsítését is szorgalmazó írását, s Prohászka minderről a hivatalos sajtóból szerzett tudomást. A sors iróniája, hogy a huszadik század első felének óriási hatású avantgárd költője Guillaume Apollinaire 1912-ben született nagyívű költeményében, az Égövben így írt Piusról: »Európában csak te nem vagy antik ó kereszténység s hiába / A legmodernebb európai te vagy X. Pius pápa«.

Mi, kései utódok mindezért vállaljuk a vitát, s megküzdünk Prohászka életművéért, tudva, hogy ami emberi, soha sem lehet teljes és tökéletes, de egykori püspökünk esetében a mérleg pozitív serpenyőjében ezerszer több van, mint a másik oldaliban. Ráadásul mai politikai küzdelmeinkhez is számos érvényes iránymutatást találhatunk nála, különösen is megvédendő keresztény kultúránkra vonatkozóan. Szerinte ugyanis az európai kultúra alapjait, gondolkozásunknak s érzéseinknek az alapelveit »az Evangélium adta, de a tudományos, gazdasági, állami, társadalmi fejlődés további szakaiban az Evangélium iránt változik az érzés s a befogadási képesség. Néha ez nagy, máskor meg alig van belőle, főleg amikor az érdeklődés egész az elkeseredésig földi célok elérésére irányul. Ilyenkor e belső kultúrának csendben kell tovább dolgozni, s meg kell várnia a maga idejét, tudván azt, hogy „még nem jött el az én órám” (Ján. 2., 4.), de azt is, hogy majd megjön.«

Úgy érezzük, éppen itt van az ideje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. október 22. 13:20
És azt a "lelki tüzet" amit Ő Prohászka Ottokár "hozni akart" HOZTA IS! Isten kegyelmáből és hathatós segitségével! És amely tűz ÉG MA IS az IGAZ magyarok lelkében úgy, ahogyan azt Ottokár püspök urunk kiimádkozta és kiesdte az Úrnál.
syphax
2018. október 21. 09:04
A nagy és teljesen jogos Prohászka tiszteletünk MELLETT indokolt lenne "elővennünk" egy másik nagy magyar püspökóriást: Dr. Fischer-Colbrie Ágost kassai püspököt. Vizsgálatra és tiszteletre méltó Ő is, aki még egy picit korábban is vette elő a Rerum novarum enciklikát gyakorlatra váltás céljából, mnt Ottokár püspök. EL VAN HALLGATVA --FISCHER-COLBRIE--ÉS INDOKOLATLANÚL VAN ELHALLGATVA MINDEN VONALON. KÁR, MERT NAGY ÉRTÉK Ő!!!
syphax
2018. október 15. 11:32
Hülye vagy bazdmeg! Nem tudod mit pofázol. Segghülye vagy. Hülyék és elmebetegek azok akik zsidózásnak veszik azt amit mondok te barom!
syphax
2018. október 15. 04:48
Egyébiránt teljesen értelmetlen és ATAVISZTIKUS DOLOG MA(!) Prohászka Ottokár antiszemitizmusáról elmélkedni és azon rágódni. Ha ezt tennők akkor akár Mátyás király antiszemitizmusát is felróhatnánk vagy II.Józsefét is akár....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik