Vajdasági vezető: Legyünk figyelmesek szent királyunk tanítása felé

2018. augusztus 19. 09:09

„Legyen bennünk bátorság, hogy megvívjuk az ideológiai csatákat, mert csak ez tarthat meg bennünket, magyarokat Európában, ahova Szent István telepített bennünket” – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke augusztus 20. alkalmából.

2018. augusztus 19. 09:09

Ezer évvel azután, hogy István király lett, a magából kiforduló Európában, amely nyíltan létezésének, fejlődésének és virágzásának alapja, a keresztény értékrend ellen fordult, a magyarok józan ésszel és erős lélekkel, bátor szívvel államiságuk, elveik és magyarságuk mellett döntöttek – jelentette ki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke szombaton Palicson, az augusztus 20-i vajdasági központi ünnepségen.

A nemzet választása

„Erről szólt a 2018-as magyar országgyűlési választás, amely a nemzet választása volt, a miénk is, vajdasági magyaroké” – húzta alá Pásztor István. Megfogalmazása szerint Szent István ünnepének ma az a legfontosabb üzenete, hogy legyünk hűek hozzá, és legyünk hűek ahhoz az egyetlen lehetséges politikához, amely egy évezreden át képes volt megtartani a magyarságot. 

„Legyünk figyelmesek szent királyunk tanítása felé, legyen meg bennünk a tudás és a felkészültség, az erő és az akarat, hogy kalauzunk lehessen” – mondta. „Legyen bennünk bátorság, hogy megvívjuk az ideológiai csatákat, mert csak ez tarthat meg bennünket, magyarokat Európában, ahova Szent István telepített bennünket” – tette hozzá. 

„A szülőföldünket, amelyet mindenkivel, akivel együtt élünk és éltünk évszázadok óta, a kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében kívánjuk megtartani élhető, biztonságos otthonnak, olyan otthonnak, amely ezeréves eltéphetetlen gyökerekkel tartozik az anyaországhoz” – hangsúlyozta Pásztor István. Úgy vélte: nagy dolog, hogy ezt kimondhatják, képviselhetik, valamint elfogadtatták a többségi politikával is, és ennek mentén sikeresen tudnak érdeket érvényesíteni és működni. 

Jó úton

A rendezvényen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a magyar haza jó úton halad ahhoz, hogy levetkőzve az ernyedt önsajnálatot és a magányosság fátumát, visszanyerje régi önbecsülését, életrevalóságát és derűs tettrekészségét. Hangsúlyozta: Magyarország magára találásának áldásos hozadéka az egész nemzetet, így Vajdaságot is megilleti. Dolgozunk azon, hogy Vajdaság ezt érezze, valóságként élje meg minden nap – fűzte hozzá. Kijelentette: a magyar felemelkedés nem lehetséges Szerbia nélkül, amit a szerbek is felismertek. Megérett az idő egy őszinte összefogásra – hangsúlyozta. 

Úgy vélte: talán kellett hozzá a mindenkit fenyegető, délről jövő iszlám terjeszkedés, a magyarok és szerbek közötti vallási és kulturális különbözőségeket eljelentéktelenítő veszély feltűnése. Kellett hozzá, hogy a büszke szerb nép is végigjárja az országvesztés és megaláztatás fájdalmas útját, amely a magyaroknak is kiméretett – tette hozzá. Kifejezte reményét, hogy a szerbeknek nem telik száz évbe ennek kiheverése, és ebben szeretnénk őket segíteni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. augusztus 19. 09:22
Pásztor István a Délvidék árulója. Szebb Jövőt!
tyutyuma
2018. augusztus 19. 09:17
..már rágen a bitófán a helye..
yanoo
2018. augusztus 19. 09:17
Szent István telepítette a magyarokat Európába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik