A közösségi médiumokat kritizálta Trump

2018. augusztus 19. 09:13

„A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat” – közölte a Twitteren Donald Trump amerikai elnök.

2018. augusztus 19. 09:13

Donald Trump amerikai elnök szombaton több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. 

Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több közösségi oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. 

Diszkrimináció

„A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat” – írta Trump, hozzátéve, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”. Egy harmadik mikroblog-bejegyzésében pedig leszögezte: „nincs még egy olyan hamishír-gyártó, mint a CNN vagy az MSNBC (televíziók) és én mégsem kérem, hogy hagyjanak fel beteges magatartásukkal”. 

Donald Trump már júliusban kijelentette: kormányzata megvizsgálja a közösségi platformok azon gyakorlatát, amely szerinte elnyomja, alig láthatóvá zsugorítja konzervatív személyiségek vagy csoportok jelenlétét. 

Közben az NBC televízió szombaton hosszas riportot közölt arról, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban ugyan jelentős lépéseket tett az átláthatóság érdekében, de bizonyos információkat változatlanul visszatart. Így például a 2016-ban, az amerikai elnökválasztási kampány idején a platformon megjelent információk és közlőik kiléte továbbra sem kutatható. 

Korlátozások

A közösségi oldalt működtető vállalat vezetése a múlt hónapban jelentette be, hogy akadémiai kutatóknak lehetővé teszi a hozzáférést az adatbázisához, tanulmányozhatóvá válik számukra, hogy kik, hogyan és mit osztanak meg platformon és így kutathatóvá válik az is, hogyan terjednek a kacsák, az álhírek, a kifejezetten dezinformációs céllal megszerkesztett bejegyzések vagy reklámanyagok. A tudósok hozzáférhetnek olyan adatokhoz és cikkekhez, amelyeket legalább hússzor megosztottak, és tanulmányozhatják az adatokat megosztó felhasználók életkorát, nemét és lakhelyét is. 

A 2017 januárja előtti adatbázishoz azonban a szakemberek nem férhetnek hozzá. „Ezzel a döntéssel nyilvánvalóan azokat a legfontosabb adatokat zárják el a kutatók elől, amelyeket pedig minden szakember látni szeretne” – nyilatkozta az NBC-nek Sarah Oates, a Maryland Egyetem médiatanszékének Oroszországgal és orosz propagandával foglalkozó oktatója. 

A Facebook vezetői nem kommentálták az NBC riportját és nem nyilatkoztak döntésük okairól sem.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csacsicska Tamás
2018. augusztus 21. 08:13
Betegesen hiú ember, aki képtelen elviselni, ha bírálják.
a hun
2018. augusztus 19. 17:04
" mint egy tinik!"... a franciát is így vágod, mint az anyanyelved? geczy/sale etranger!
NewHorizon
2018. augusztus 19. 14:35
Ez teljesen igaz, a konzervatív ‘hangokat’ a közösségi médiumok teljesen el akarják halgattatni. Nagyon be vannak tojva, mert Trump népszerűsége egyre nő, főleg a fekete szavazók között és mivel a demokraták se logikus vitával/érveléssel, sem egy tisztességes politikai programmal nem tudnak előállni, így erőszakkal és csalással akarják visszaszerezni a kormányt. A közösségi médiumok, ahogy Mark Zuckerberg bevallotta, “szélsőségesen baloldalra hajló” üzletek. A mainstream médiával együtt a demokratákat támogatják, valóságos híreket már csak a független médiában lehet megtalálni. Nagy a tét, mert a demokraták vissza akarják szerezni a képviselőházat az idén novemberi választásokon, és első dolguk az lenne, hogy Trumpot valamilyen úton (tények nélkül, fabrikációkra alapozva) felelősségre vonják (impeach). The Gateway Pundit (cikk, 2018. augusztus 18) https://www.thegatewaypundit.com/2018/08/tech-giant-tyranny-here-is-the-tech-giant-purge-list-of-prominent-conservative-websites/ Az idén áprilisban lezajlott kongresszusi vizsgálatok alatt republikánus képviselő, Ted Cruz kérdéseire Mark Zuckerberg elismeri, hogy a Facebook - és hasonló média - baloldali szimpatizáló. (2 perc 39 mp-nél: “Facebook and the tech industry are located at Silicon Valley which is an extremely left leaning place”.) Ennek ellenére dadogva tagadja, hogy a Facebook kivételez a demokraták javára és akarattal hátrányos helyzetbe szorítja, vagy hamis alapon letöröli a republikánusokat. https://www.youtube.com/watch?v=muEf029joXw
zakar zoltán béla
2018. augusztus 19. 11:59
Nem ok nélkül!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik