A félelem bére

2018. augusztus 18. 11:58

A lényeg, hogy a félelmet sikerült felkelteni. Ami nagyon helyes, a tudósok sem kaphatnak más elbánást, mint a többi állampolgár.

2018. augusztus 18. 11:58
Lendvai Ildikó
Népszava

„Ludassy Mária írásában olvastam, hogy amikor Napóleon ment neki hasonló módon a francia Akadémiának, így érvelt: »Kizárólag néptanítókat képezzenek nekünk, s ne irodalmárokat, filozófusokat, társadalomtudósokat. Egy francia katonának elég a francia nyelvtan ismerete.« (Ez már túlhaladott álláspont, a magyar kormány a szakmunkásképzésben a nyelvtan és az egyéb közismereti tárgyak javát is feleslegesnek ítélte.) Pedig Napóleon maga is tagja volt az Akadémiának. Na és! Az MTA elleni roham levezénylésével megbízott Palkovics is az.

A lényeg, hogy a félelmet sikerült felkelteni. Ami nagyon helyes, a tudósok sem kaphatnak más elbánást, mint a többi állampolgár. Mi mást jelentene a demokrácia, amiről Tusnádfürdőn megtanultuk, hogy csak nálunk létezik, persze az egyedül lehetséges illiberális formájában. A demokrácia alapfeltétele a liberalizmus (és talán az Akadémia) kiirtása. A híres Delacroix-festményt (»A Szabadság vezeti a népet«) kissé ki kell javítani a tankönyvekben. Nem az a fő baj, hogy a nő félpucér rajta, ami nemkívánatos irányba terelheti a gendertanoktól még meg nem zavart serdületlen ifjúság figyelmét, hanem a címe is csonka. Helyesen így hangzik: »A Szabadság a szabadelvűség ellen vezeti a népet«. Kicsit hülyén hangzik, de legalább rendet tesz a fogalmak között. Még jobb, ha az a ledér nőszemély nem a barikádra, hanem a Békemenetre irányítja a népet, de »A Szabadság a szabadelvűség ellen a Békemenetre vezeti a népet« kicsit hosszú lenne. Igaz, a kép se kicsi.

Szóval ha a tudósok már félnek, akkor ebben a felpuhított állapotban jöhet a félelem bére. Nem nagy, de mégis valami. Az Akadémia megtarthatja a pénzét, csak éppen egy kormánnyal közös testület osztaná el. Vagyis marad a lakás, csak belejön pár társbérlő. Illetve nemcsak pár, hanem hét tudós mellé hét kormánydelegált. Egyelőre. Így kezdődött a kulturális alapnál és az akkreditációs bizottságnál is, aztán ma már meg is van a kormánytöbbség. Palkovicsék óhaja, hogy ez a testület döntsön a kutatási irányokról és az intézetvezetőkről. Mégsem járja, hogy a tudósok szabadon randalírozzanak, és holmi szakmai szempontra hivatkozzanak. Csurka is megmondta, hogy a szakértelem pusztán bolsevik trükk. Világos: a kormányszóvivő ezért nevezte Heller Ágnest öreg kommunistának. Gyanúsan ért a szakmájához. Mármint Heller, nem a szóvivő. Utóbbit ezen az alapon nem is komcsizza le senki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajduj
2018. augusztus 20. 14:45
A baj az, hogy a házi kommunistáink nem találják a helyüket. Lendvai anyó is így van ezzel, pedig megkapta a nemzet anyósa megtisztelő címet is. Állandó útkeresők, mert a valóságot nem tudják abba a szakadt szatyorba beleszuszakolni, amit ők a szocialista demokratikus centralizmusnak neveznek. Meg másnak is, meg demokraták, de rohadtul. De inkább elmondanám kedvenc viccemet. Három koma elmegy lazítani a kocsmába. Beszélgetnek, jól beisznak. Az egyikük rosszul lesz és kirohan a klotyira. Várják, várják, de nem jön. Aggódnak és utána mennek. Látják, hogy a cimbora a wc-re hajol és könyékig kotorászik benne. Héééé!!! mi történt? Hát mondja a kotorász, kiesett a protézisem. OK de miért szaros a szád? Hát találtam már hármat is de egyik se jó! :-) Nos valahogy ilyennek látom az elvtársi útkeresést is. :-)
nemecsekerno_007
2018. augusztus 20. 11:20
Mosdatjátok a szerecsent?! :) Kádár "csendestárs" értelmiségének tipikus képviselője Heller anyó... De van erről egy jó kis dokumentumfilm: https://www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ
flesh ripper
2018. augusztus 19. 21:41
Döglött boszorka. Heller Ágnes redves, szarcsimbókos valagán, szőrös szemölcs: Lendvai Ildikó.
istvánkeve
2018. augusztus 19. 14:11
Csodálni való, hogy a vérbeli politikusi agyak milyen lassan komposztálódnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik