Titkosszolgálati játszmák, korrupció, külföldi beavatkozás – ez Románia 2018-ban

2018. augusztus 17. 18:43

Romániában jövőre elnök- és EP-választások lesznek, tehát a megszokott latinos temperamentummal beindult a választási kampány.

2018. augusztus 17. 18:43
Oláh Gellért
888

„A bíróság az SRI (román polgári titkosszolgálat) lehallgatási, megfigyelési adatai alapján ítélte el korrupció miatt Dragnea szocialista pártelnököt. Erre válaszul a kormány lecsökkentette az SRI költségvetését, a parlament segítségével leváltatta az SRI-vel szövetséges ügyészeket, valamint általános törvénykezéssel igyekszik csökkenteni a titkosszolgálat politikusokra nézve veszélyes adatbázisát. A kormány számos módon szűkíteni igyekszik az SRI manőverezési lehetőségét, és inkább a belügyminisztérium (DGIPI) titkosszolgálatára támaszkodik. Mindez azt jelzi, hogy a két hatalmi csoport között már alig köthető kompromisszum, a másik fél legyőzésére törekednek.

Kik állnak szemben egymással?

A Liviu Dragnea szocialista pártelnök által irányított balliberális kormánykoalíció (Szocialista Párt, PDS - Liberáldemokrata Unió, ALDE), az ezt támogató dél-romániai oligarchák, és ezek eszköze a belügyminisztériumi titkosszolgálat (DGIPI);

illetve a másik oldalon Klaus Johannis köztársasági elnök, aki a Nemzetbiztonsági Tanácsot elnökli, a politikai ellenzéket vezető Nemzeti Liberálisok (PNL), és ez utóbbiakat a háttérből irányító, nagyvállalkozóként is működő polgári titkosszolgálat (SRI).

Az augusztus 10-i bukaresti, 100 000 fős kormányellenes tüntetés legfőbb oka a városi és a külföldre szakadt fiatalok növekvő elégedetlensége, a mindent ellepő korrupció és nepotizmus volt.

Barabás megjegyzi, hogy a román tüntetéseket ismeretlenek szervezték, és a titkosszolgálatok elég durván beavatkoztak a folyamatokba. A Facebookon szervezett megmozdulás hatását felerősítette, hogy Romániában jövőre elnök- és EP-választások lesznek, tehát a megszokott latinos temperamentummal beindult a választási kampány – mondja. A bukaresti kormánypalota előtti tüntetést a belügyi  titkosszolgálat (DGIPI) partnere, a Vlad Tepes terroristaellenes csendőr zászlóalj verte szét mintegy 100 provokátor, erőszakoskodó, civil ruhás ügynök segítségével, akiket a tömegbe építettek be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. augusztus 19. 18:03
"Romániában a megszokott latinos temperamentummal ..." írja ez a bohó ifjú. Kikre gondolt? A "hegyi franciák" után most már "hegyi latinok" is vannak? No ugye :-)
Magyarok Pásztora
2018. augusztus 18. 09:08
Nincs uj a nap alatt olahorszagban, a fanariota hagyomanyok visszatertek.
august
2018. augusztus 18. 07:11
:)) Milyen vicces az, hogy a "korrupcióellenes ügyészség" létrehozása óta a totális káosz uralkodik, bárkit levadásznak a korrupció indokával, és nem hogy tisztulna a politikai paletta, hanem immáron nagyhatalmi játszmák folynak a politikai káoszba fulladt közéletben.
gabor7th
2018. augusztus 17. 22:29
Itthon is beavatkozhatnak a "civilek": https://ujtechkor.blog.hu/2016/08/15/kormanydontes_a_digitalis_allam_segitsegevel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik