A magyar konzervatívoknak is kampec

2018. augusztus 16. 22:42

A miniszterelnöktől és kedélyes féldiktatúrájától független jobboldal elvesztette a hangját.

2018. augusztus 16. 22:42
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„Megszűnt Magyar Nemzet, visszaorbánosodott Hír Tv, fölszámolt Heti Válasz, átalakított Kommentár. A miniszterelnöktől és kedélyes féldiktatúrájától független jobboldal elvesztette a hangját.

Nem lenne szép dolog, ha pusztán csak baloldali és liberális újságok, folyóiratok, portálok tévécsatornák és rádióállomások megszüntetése, fölvásárlása, kormánypárti átállítása miatt viselnénk gyászt. Az együttérzés azokat is megilleti, akikkel nem értettünk – vagy én nem értettem – egyet még annyira se, mint a magyar liberálisokkal, akik manapság eléggé maradiak szintúgy.

Amikor a halálra rémített Simicska úr (lásd róla költeményemet itt) visszaadta Orbán Viktornak az elcsórt médiákat és egyebeket, megszűnt a Magyar Nemzet és visszaorbánosult a Hír Tv, a miniszterelnök úrtól és kedélyes féldiktatúrájától független jobboldal elvesztette a hangját. Az Orbán úrtól elég nagy dőlésszögben eltántorult Heti Válasz előbb papiroson, majd a digitális éterben is befejezte – nekem nem túl rokonszenves, de kétségtelenül színvonalas – munkáját, ami igen nagy veszteség a maradék magyar sajtónak és az agonizáló „pluralizmusnak”, ami honunkban merő élc. (Az élesebben ultrakonzervatív Mandiner se volt mindig száz százalékosan kormánypárti: ennek a tűrhetetlen helyzetnek is végét szakasztotta a gondoskodó állam.)

Most pedig Orbán úrék „átvették” (olv. Gleichschaltung) a Kommentár c. művelt és tájékozott konzervatív (esetenként keményen reakciós) folyóiratot, amelyet elég sűrűn szoktam volt olvasni mostanáig, ameddig Ablonczy Bálint szerkesztette; a lapba szokott írni a „mérsékelt konzervatívnak” osztályozott dr. Ablonczy Balázs, az ismert történettudós is. Az új főszerkesztő a dinamikus Békés Márton úr, a terrorintézet kutatási igazgatója, a kulturális ellenforradalom szofisztikált előharcosa, a folyóiratnak eddig is jeles szerzője. A lap „kormányzáspárti” leszen, akármit jelentsen is ez – illetve tudjuk, mit jelent.

Az Orbán-rezsimnek nem elegendő a tágan értett világnézeti egyetértés. A lapban nemrég a kitűnő dr. Balázs Zoltán kifejtette, hogy a konzervatizmus (mint kiderült, ez a helyes írásmód, nem a „konzervativizmus”, sokáig én is rosszul írtam, elnézést) mindig mindenfajta radikalizmusnak az ellenfele volt történetileg. Államunk vezetése azonban szélsőjobboldali: ilyesmit nem tűrhet, különösen nem tűrheti az effélét a vele összetéveszthető jobboldali szemlében.

Sem implicit bírálatként, sem programként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2018. augusztus 18. 16:49
Csak azt nem értem, hogy miért rinyálsz, amikor a mocskodat mindenhol lehet olvasni? Mellesleg, ne kapj agyvérzést. Ha eljutnánk odáig, hogy végre eltűnnétek a jó b. fr.-ba, mert mondjuk nem szemlézné senki a mocskodat, akkor nekünk jó, te pedig szedd elő az irományaidat, és olvasgasd. E-mailbe is elküldheted a brancsodnak.))) Nekünk annyi hasznot hoz, hogy minden olvasat tőled és a hazaáruló elvtársaidtól még jobban megerősít bennünket abban - ha még lehet fokozni - , hogy a jó Isten mentse meg az országot tőletek! Ennyit érsz TGM! De csak vergődj tovább, ennyi a tiéd, ennyihez értesz.
mcfarlane
2018. augusztus 17. 23:36
Kedvelem TGM-et, mindenkit kedvelek, akiben van kraft, de azért az elég pociforgató, ahogy a honi konzikért aggódik. :/
brekker
2018. augusztus 17. 19:35
"a kitűnő dr. Balázs Zoltán kifejtette" Dr. Balázs legfeljebb szigorúan nézésben kitűnő, egy értelmes gonolatot nem olvastam/hallottam tőle. Amiket meg másoktól átvesz, azokat olyan kontextusba összeolvasztania, hogy messziről feltűnik, fogalma sincs milyen gondolatfűzéreket rak össze különbejáratú legószobájában.
DrPepper
2018. augusztus 17. 17:22
https://www.youtube.com/watch?v=OA_CndlBu0g
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik