Lesz-e változás abból, ha felháborodunk egy kupac szeméten?

2018. augusztus 09. 19:23

A legfontosabb nem az, hogy ezek az állítások igazak-e, nem az a lényeg, hogy ki kulturált, és ki nem.

2018. augusztus 09. 19:23
Jámbor András
Jámbor András
Mérce

„Óriási megosztás- és felháborodásözön fogadott több képet is a hétvégén, amelyek a Szabadság hídon rendezett buli után marad szemetet mutatták be. A felháborodás alapja persze jogos, szemetelni rossz dolog, óriási szeméthegyek kezdik uralni Földünket, és valamiféle kulturális fokmérőnek is lehet mondani a szemetelést.

Csakhogy valójában a legfontosabb nem az, hogy ezek az állítások igazak-e, nem az a lényeg, hogy ki kulturált, és ki nem, hanem a valódi kérdés az, hogy meg tudjuk-e oldani a mindenkori szemét helyzetet, hogy a globális környezeti katasztrófáknak elejét tudjuk-e venni, és ha igen, hogyan?

Azonban egy ilyen kép és virálissá válása megöli az erről folytatható beszélgetést. A gyors megosztás, és annak kontextusa csupán gyors ítélkezést von maga után. A szabályozatlan, egyszerre mindenről folyó beszélgetés nem enged valódi eszmecserét, hiszen a kép értelmezései egymással párhuzamosan futnak, nem szállnak egymással vitába. És mivel maga a kép nem egy történetet mesél el, hanem csak egy helyzetet mutat meg, mindenkinek megadja a lehetőséget arra, hogy saját, személyes és egyedi módján alkossa meg a kép hátterében lévő történetet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. augusztus 28. 15:08
Kit érdekel egy szaros pelenka!?
kispufi
2018. augusztus 22. 14:25
Jó kérdés, a válaszom rá: soká tart, de igen! A 2006-os felháborodásunk a kupacokon és a szemétládákon négy év után igen nagy, máig ható változást hozott!
atila68
2018. augusztus 19. 16:08
Kimondtad a lényeget legalja; kulturális fokmérő. Ezt bárhogy relativizálod igaz marad. A felköptél és aláálltál minősített esete.
Gregorius
2018. augusztus 13. 21:00
Én a "rendezvény" alatt odaküldtem volna néhány közterület felügyelőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik