Tüntetett a Momentum az MTA előtt

2018. június 22. 22:11

Berg Dániel momentumos politikus azt mondta, hogy egy jól működő rendszerben a tudomány és a művészet külön áll a mindenkori hatalomtól.

2018. június 22. 22:11

A tudományos élet függetlensége mellett tüntetett a Momentum Mozgalom pénteken Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt.

Az Álljunk ki a tudásért! címmel meghirdetett demonstráció néhány száz résztvevője előtt Cseh Katalin, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, hogy a tudósoknál jobb helye van a pénznek, mint a kormánynál. A független intézmények egy megfelelően működő állam alapjait képezik – tette hozzá. Sok katasztrófafilm kezdődik úgy, hogy a tudósok mondanak valamit, a kormányok pedig nem hallgatnak rájuk – jelezte Cseh Katalin, megjegyezve: őt erre emlékezteti a jelenlegi helyzet. Eddig az MTA rendelkezett a kutatóintézetek pénze felett, mostantól azonban a kabinet maga akar beosztani 28 milliárd forintot – mondta. Véleménye szerint ha hagyják működni a tudományt, csodákra képes.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetében dolgozó Szűcs Zoltán Gábor azt hangoztatta, hogy most a személyes kiállásnak van itt az ideje. Az Akadémia a megalapítása óta igazi nemzeti intézménnyé vált, amely mindig keményen dolgozott az ország megújulásáért, felemelkedéséért – jelentette ki. Közölte, hogy felháborította a Figyelő támadása több kollégájával szemben. Az erősebbnek nincs mindig igaza, az erőszakkal szemben az igazság mellett kiállni néha nem csupán helyes, de egyenesen kötelesség – hangoztatta Szűcs Zoltán Gábor. Gyetvai Viktor diáktüntető úgy fogalmazott, hogy az MTA épülete magasabb, mint a kormány intelligenciája. Az Akadémia társadalomtudományi kutatásai nyilvánvalóvá tették például a szegénység okait, törvényszerűségeit – emelte ki.

Berg Dániel momentumos politikus azt mondta, hogy egy jól működő rendszerben a tudomány és a művészet külön áll a mindenkori hatalomtól. Az esemény Facebook-oldalán azzal hívtak fel a véleménynyilvánításra, hogy az MTA büdzséjének nagy részének felhasználásáról innentől kezdve az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium dönthet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. június 24. 06:55
" hogy egy jól működő rendszerben a tudomány és a művészet külön áll a mindenkori hatalomtól." EZ KAPITÁLIS SZAMÁRSÁG!!! MIÉRT? Mert PÉNZBE KERÜL a tudomány is meg a művészet is. És a "pénzesládán" a mindenkori hatalom ül. IGY MÁRCSAK EZÉRT SEM TUD KÜLÖN ÉLNI A HATALOMTÓL SEM A De TUDOMÁNY SEM A MŰVÉSZET. Ez olyan egyszerű és kézenfekvő mint a kétszerkettő! Az persze valóban nem mindegy, hogy ez a FÜGGÉS mennyire erős és mire terjed ki. De hogy ezt kiküszöbölni nem lehet abszolút mértékben, az több, mint biztos. Amit ez a Berg úr mond, akkora képtelenség, mint nemiszerv nélkül szeretkezni....és akkor még finoman fogalmaztam.
nyugalom
2018. június 23. 23:07
A nagyszulok biztos helyeit feltik?
A teremburáját
2018. június 23. 17:56
A 444-en 600-800 tüntetőről hazudoznak! Miközben fröcsögnek ocsmányul, még véletlenül sem említik a tényeket! Marad a 40 milliárdos állami támogatás, ebből nem érinti az MTA működésére szolgáló 12 milliárdot, nem érinti gyakorlatban a kutató intézetek működtetésére való 20 milliárdot és csak a közvetlen kutatási pénzek 8 milliárdjának elosztásába kér beleszólást egy független grémium által! Na ezért a nagy cirkuszolás Ugyanis, pont ezt a részt szokták megdézsmálni pl. a Heller banda és a hasonszőrűek!
repulok
2018. június 23. 16:36
Vajon Lovász miként vélekedik a tüntetésről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik