Nőügyekkel foglalkozunk! – Lánynak dicsőség, asszonynak kötelesség?

2018. június 21. 20:37

Zsigeri szinten is változnia kell a szemléletnek.

2018. június 21. 20:37
Szentesi Éva
WMN

„Azt mondják (a férfiak és a nők is), hogy vannak férfiszerepek meg vannak női szerepek. Egy nő igenis főzze meg az ebédet, mert »a nőnek a konyhában a helye«, a »férfi meg menjen ki a kertbe, és nyírja le a füvet«. Vagy: »Apa menjen be dolgozni, lóvét keresni, az asszony meg maradjon otthon, kössön, nevelje a pulyákat, és főzze meg a vacsorát. Lefekvés előtt mosogasson is el, mert „nehogymá', hát, odahaza volt egész nap, nem csinált semmit, amíg a ház ura a betevőre keresi meg a pénzt«. Mi lenne például, ha a házimunkát is ugyanolyan kőkemény melónak tekintenénk? Mi lenne, ha a gyereknevelést is kőkemény melónak tartanánk? Szerintem az egyik legbonyolultabb és legkockázatosabb feladat az egész univerzumban, és nem hiszem, hogy túloznék.

Az biztos, hogy a megoldásnak közös ügynek kell lennie. Ugyanannyira feladata a változásért tennie a nőnek és a férfinak is. Ha a cégek hatékony megoldást találnak arra, hogyan tudják a női munkaerőt jobban integrálni (például egy kisgyerekes anyuka sokkal hatékonyabban dolgozik – ez bizonyított tény –, mint a gyermektelen kollégája, mert tudja, hogy fél négykor le kell lépnie a bölcsibe a gyerekért), részmunkaidős állásokat ajánlanának fel, rugalmasabb időbeosztást, home office-t, akkor máris tennének egy jó nagy lépést afelé, hogy ez ne probléma legyen, hanem összefogás. 

Persze ehhez zsigeri szinten is változnia kell a szemléletnek. És hogy ez megtörténjen, azért tennie kell mindenkinek, egyéni és közösségi szinten is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. június 22. 20:32
Zsigeri szinten sem változik semmi ... a cikkíró is okulárét biggyeszt, megigazítja a filhallgatót, de a blúzát elfelejti begombolni .... még véletlenül sem fordítva pattant a nyeregbe, á nem.
kérdés
2018. június 22. 20:28
Istenkém, ilyen intelligens emberek ilyen butaságon civakodnak...persze, mert buta a cikk is. Hiszen ahány ház, annyi szokás ... két föl_nőtt közös elhatározásán múlik.
1000bocs
2018. június 22. 15:53
Még egy: a kedves szerző nem tér ki arra, hogy minden anomália az agyatlan balodlalnak, a "mindenképpen minden legyen egyforma" egyenlőségpárti ideológusoknak köszönhető. Ugyanis ahol a legnagyobb a "progresszió" és "egyenlőség", valamint a jólét, ott a nők tömegesen vállalják a hagyományos női szerepet ahelyett, hogy a feminsita haladárok parancsszavára "megvalósítanák magukat". És ez egy hatalmas feltartott középső ujj. A nőktől.
1000bocs
2018. június 22. 15:51
" Mi lenne például, ha a házimunkát is ugyanolyan kőkemény melónak tekintenénk?" Mi lenne? Felporszívózom az egész házat 30 perc alatt (van néhány problémás vastag szőnyegünk) Berakom a mosogatógépet 5 perc alatt. Mosógép dettó. Miután végeztek mindkettőt kipakolom 10 perc alatt. Vasalás: napi max 30 perc. Portörlés, pakolgatás: 20 perc. Vannak a többnyire hétvégére eső, heti egyszeri takarítások, rendrakások. Mi lenne, ha ezeket mind kemény munkának tekintenénk? - kérdezi a szerző. Megmondom mi lenne: hülyét csinálnánk magunkból, akik nem ismerik a szavak jelentését. Tekintve hogy mennyire nehéz a felsorolt munka, és mennyi időbe kerül, valamint mennyire használódik el a munkavégzés közben, ez vicc. Röhej, kabaré. Tessék már férfias munkát csinálni napi nyolc órában, kisasszony - még mielőtt a "kemény munkáról" képzelődik a MacBook Pro billentyűzetet kopogtatva a kávézóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik