Milliókba kerülhet Hitler szülőháza az osztrák államnak

2018. június 21. 21:31

Négyszer többe kerülhet az osztrák államnak Hitler szülőházának kisajátítása.

2018. június 21. 21:31

Négyszer többe kerülhet az osztrák államnak Hitler szülőházának kisajátítása, mint az épületért a tulajdonosnak felkínált összeg: a jelenleg zajló bírósági perben egy jogi szakvélemény 1,23 millió euróban (391,7 millió forintban állapította meg az épület értékét, holott a korábbi tulajdonost csak 310 ezer euróval (101 millió forinttal) kárpótolták. 

A 310 ezer eurót az épület korábbi tulajdonosa túl kevésnek találta, ezért fordult bírósághoz. A becslést végző szakértő azzal indokolta a lényegesen magasabb összeget, hogy a korábbi szakvélemény, amelynek alapján a kártérítési összeget megállapították, „az épület állapotát jóval rosszabbra értékelte”. 

A bécsi alkotmánybíróság egy éve döntött úgy, hogy nem jogellenes Adolf Hitler ausztriai szülőházának kisajátítása. Az osztrák állam így kívánta megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. A házat szanálni akarják és szociális célokra szeretnék felhasználni. Az egykori tulajdonos a lépést alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az alkotmánybíróság elnökének akkori indoklása szerint az államnak különleges felelőssége, hogy meghiúsítsa a neonáci ideológiák térnyerését és az állam felelőssége, hogy ne történjen visszaélés. Ez pedig csak a teljes körű rendelkezési joggal lehetséges. 

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és "kulturális központot" alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta. Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki. 

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság a náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta. Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2018. június 24. 08:36
Én úgy tudtam, hogy a Fejlettnyugaton az állam ideológiailag semleges.
qwrtzq
2018. június 22. 23:43
bizony ki kell hantolni hitlert, merthogy ők a nagybetűs FASIZMUS ellen harcolnak leninnek meg mauzóleuma van...
Csomorkany
2018. június 22. 21:34
Maradandó élményem Braunauból, hogy amikor a Duna-menti biciklitúrán odaértünk, fölolvastuk az amúgy kiváló biciklis utikalauzból a tudnivalókat a városról. Valahogy egyikünk sem kapcsolt, hogy Hitler szülővárosában vagyunk. Szóval olvasunk, olvasunk, barokk templom itt, múzeum ott, sétálóutca amott. És - bár nagyon szégyelljük, és egyáltalán nem olyan fontos, és igazából nem is biztos, hogy le kellene írnunk, de itt született Hitler. Aha. Hát, akkor meg kell néznünk a szülőházát! Odamegyünk egy bennszülötthöz, és előadjuk tört németséggel, hogy tudjuk, hogy gótikus templom, meg sétálóutca, meg minden, és ezek tök érdesek, és tényleg, és biztos nem örül neki, hogy csak ez foglalkoztat bennünket, és bocsánat, hogy élünk, de hol született Hitler? A figura egyre jobban ráncolta a szemöldökét, hogy mi a fenét akarunk, de amikor végre kiböktük, akkor földerült az arca: - Á, das Hitler-Haus? Dort! És megmutatta.
Akitlosz
2018. június 22. 16:02
"A nácik felújították és "kulturális központot" alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta." Kitől? Erősen kétlem, hogy az épület 1945-1952. között náci kézben lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik