Az ideológiailag semleges állam: blöff

2018. június 21. 13:33

Ha most a magyar kormány mégis be akarja építeni az Alkotmányba a keresztyénség fogalmát, akkor nagyon is a mai európai szellemi folyamatok leglényegesebb pontjára tapint.

2018. június 21. 13:33
Köntös László
reposzt

„De ez nem egy teoretikus vita. Az állam ideológiai semlegességének az eszméje, ha mégoly hangzatosan is az egyéni szabadság jelszava mögé bújik, az önmagát liberálisnak tartó, s kulturális egyeduralomra törő állam ideológiája, amelynek egyetlen célja van, hogy relativizáljon minden más, rajta kívül álló eszmeiséget.  Ez az állítólagos semlegesség valódi funkciója.

Ez a kulturális relativizmus Európában de facto a keresztyén civilizáció folytonosságának a megkérdőjelezését, sőt létének tagadását jelenti. Így kaphatnak lábra olyan abszurd, történetileg is tarthatatlan nézetek, amelyek egyenesen ártalmasnak tartják a keresztyénség mai beemelését az európai alkotmányos identitásba.  Ez a tartalma annak az ártatlan, ám annál súlyosabb mondatnak, miszerint a hit magánügy. Nos, ennyit a magát liberálisnak nevező ideológia semlegességéről.

Ha most a magyar kormány mégis be akarja építeni az Alkotmányba a keresztyénség fogalmát, akkor nagyon is a mai európai szellemi folyamatok leglényegesebb pontjára tapint, mert megkérdőjelezi a liberális kulturális hegemóniának, azaz a semlegesnek kikiáltott, állami szintre emelt ideológiának azt a valódi természetét, amely minden egyéni szabadságtörekvéssel szemben semleges, kivéve azzal a szabadságtörekvéssel, amely az egyént közösségi-történeti kontextusba helyezi és összefüggésbe hozza a keresztyén civilizáció fogalmával

Szó nincs itt persze valamiféle restaurációról, az egyház és állam szétválasztása elvének feladásáról, hanem annál inkább arról a felismerésről, hogy igenis létezik egy átfogó és összegző európai kulturális identitás, amelynek legszélesebb, megváltozhatatlan és felszámolhatatlan kerete a keresztyénség. Az az európai állam, amelyik ezt nem ismeri fel, s polgáraira a kulturális relativizmus állítólagosan semleges ideológiáját akarja ráerőltetni, bukásra van ítélve, mert nem ismeri az egyén eredetének történelmi időkön átnyúló civilizációs vonatkozásait, minek következtében nem is érti az embereket. Ez hétköznapiasan úgy hangzik, hogy a liberalizmus nem érti a vidéket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. június 21. 19:06
"Ez hétköznapiasan úgy hangzik, hogy a liberalizmus nem érti a vidéket." MI VAN? Keresztyén (ty-vel) = vidék?????? Mi a lópikula ez? Hol van ez írva a Bibliában? "felismeri saját történetiségének zsidó-keresztyén előzményeit" Melyik bibliai szövegben fordul elő a zsidó-keresztyén kifejezés? Mert ha sehol, akkor kikérem magamnak ezt a sok sületlen marhaságot. Jobb lett volna nem szemlézni, hogy terjedjen az olyan ostobaság, hogy keresztyén = vidék, sőt zsidó-keresztyén! Jézus csak azért nem forog a sírjában, mert nincs ott.
brabant89
2018. június 21. 16:44
"Ha most a magyar kormány mégis be akarja építeni az Alkotmányba a keresztyénség fogalmát" :)) A keresztyénséget semmiképp, mert a magyar köznyelvben ilyen szó nem létezik, ez a szó csak belső protestáns szóhasználatban létezik. Mindenki más számára ennek a vallásnak a neve: kereszténység. A magyar kormány nem a kereszténység fogalmát akarja bevezetni, hanem a "keresztény kultúra" kifejezést. Amivel csak az a gond, hogy mindenki azt ért rajta, amit akar, mert nincs definiálva, pontosan mit jelent. Mivel pl. a hagyományos katolikus egyházzenéhez (pl. gregorián) képest a gitáros misék zenéje nagyon alacsony színvonalú, az a zene eredetét tekintve sem nem keresztény, sem nem magyar, ezért a "keresztény kultúra védelme" például azt is jelenthetné, hogy akadályozzuk a keresztény zenei kultúra lezüllesztését gitáros misékkel. :)) Mivel a keresztény kultúrának része a vasárnapi munkatilalom, újra elrendeljük a boltok vasárnapi zárvatartását. A keresztény kultúra védelmében lehetne tenni a karácsony kommercializálódása ellen is. Betiltjuk karácsonykor a mikulásokat (Szt Miklós ünnepe december 6-án van), a vasárnapi nyitvatartást bronzvasárnap, ezüstvasárnap, és aranyvasárnap sem engedélyezzük, hogy az emberek a keresztény kultúra szellemében Jézus születésére koncentráljanak, ne a bevásárlásra. A kereskedelmi rádiók kötelesek lesznek napi egy órányi (vagy még több) keresztény vallásos zenét játszani, mert az általuk játszott zene nem keresztény, és ily módon a keresztény kultúra rovására erősíti a vallásilag közömbös, vagy kimondottan vallásellenes kultúrát. Ja, természetesen betiltjuk a Pride-ot, mert a keresztény kultúra alapján egészen a 20. század második feléig jogilag büntethető volt a homoszexuális kapcsolat. Elérhetetlenné tesszük Magyarországról a pornóoldalakat, mert azok házasságon kívüli nemi kapcsolatokat mutatnak be, ami egyértelműen ellenkezik a keresztény kultúrával. Állami médiakampányba kezdünk annak értelmében, hogy a fiatalok ne éljenek szexuális életet házasság előtt, mert ugye ez is ellenkezik a keresztény kultúrával. Fogamzásgátló eszközöket (óvszer, fogamzásgátló tabletta) csakis házas emberek vásárolhassanak. Megszüntetjük az abortuszt. Még a nemi erőszak során teherbe esett nőknek sem engedélyezzük, mert a keresztény kultúra értelmében ez Isten akarata, és Isten azt akarja, hogy a megerőszakolt nő nevelje fel az erőszak során fogant gyermeket. Szóval mit jelent a keresztény kultúra védelme?
krakken96
2018. június 21. 15:29
vén fasz.ok.kezdjetek kereszténykedni csak előbb utóbb mind megszagoljátok a máglyatűz füstjét... ha vallásháborút akartok ,megkapjátok. a végére viszont mindörökre eltöröljük a szánalmas, vén faszokból álló egyházatokat.
dakotasámán
2018. június 21. 15:08
"Ha most a magyar kormány mégis be akarja építeni az Alkotmányba a keresztyénség fogalmát, akkor nagyon is a mai európai szellemi folyamatok leglényegesebb pontjára tapint,..." ez a kormány és zorbán úgy keresztény, mint ahogy mészáros stróman lőrinc Nobel díjas. vagyis sehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik