Közlekedésünk áldozatai

2018. június 21. 18:41

Nem alkalmazkodni kívánnak, hanem néha provokatív módon ők csikarják ki az alkalmazkodást a forgalom többi szereplőjétől.

2018. június 21. 18:41
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Sok negatív tapasztalat a fővárosi kerékpárforgalomra vonatkozik. Legutóbb egy kis forgalmú utcában parkoltam Budán. Mellettem egy magas, hosszú és ablak nélküli furgon állt. Tolatásba kezdtem, de mint ilyen szituációban mindig, most is lassan hátráltam addig, hogy az utat lássam. Aztán ha látom és nincs akadály, akkor gyorsan felveszem az útirányt. Most is ezt csináltam volna, ha egy teperő biciklista, az elmaradhatatlan zenehallgató füldugóval fülében, zeneélvezetben elmélyedve nem jött volna, és szinte az utolsó másodpercben észlelve engem, nagy szerencsénkre mégsem csattant a kocsim hátuljába. Megállt, és rögtön vezetői alkalmatlanságomat méltatta emelt hangon, hogy nekem vigyáznom kellett volna, de szerinte neki nem.

A fővárosi kerékpáros-nyomulás alapjában különbözik a vidéki és a hobbisport kerékpározástól – legalábbis mentális alapon. Vidéken a gépkocsiforgalom már kész kerékpáros-kultúrát talált, volt ideje szervesen benőni a terepet, ezért kevesebb a konfliktus (a részegség kivétel). A sportolók és a hobbikerékpárosok pedig általában fegyelmezettek és körültekintők.

Ezzel szemben a fővárosi bringások a kerékpározást valamiféle önmegvalósulási tréningként fogják fel, mint egyfajta új, korlátlan szabadságjogot. Tisztelet a mindig meglévő kivételeknek, úgy is viselkednek. Nem veszik figyelembe, hogy ők a forgalom legújabb szereplői, ráadásul náluk mindenki erősebb és gyorsabb. Nem alkalmazkodni kívánnak, hanem néha provokatív módon ők csikarják ki az alkalmazkodást a forgalom többi szereplőjétől. Szabályokat figyelmen kívül hagynak, pedig baleset esetén ők húzzák a rövidebbet. Az igazi szabadság azonban soha nem korlátlan, hanem a szükségszerűség gondos felismerésén alapul, ahogy ez divat a vidéki kerékpározásban. Talán majd a fővárosban is eljutunk ide egyszer.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. június 22. 12:16
"Vidéken a gépkocsiforgalom már kész kerékpáros-kultúrát talált, volt ideje szervesen benőni a terepet, ezért kevesebb a konfliktus (a részegség kivétel)." Nem, nem azért. Azért kevesebb a konfliktus, mert vidéken magyar nénik bicikliznek, a fővárosban pedig türhő, szakállas liberálisok. Ők a "környezetet védik", tehát nekik mindent szabad, mert egy szent eszme mindig fontosabb mindennél. Már a dédapjuktól is ezt látták a Tanácsköztársaságban.
odysseus
2018. június 22. 09:03
Amit a szerző említ, nem légből kapott. A libikben és a pesti biciklisek egy szabadszemmel is kivehető részében az a közös, hogy tényleg jelen van az indokolatlan küldetéstudat, amelynek az indokolatlanságát agresszióval leplezik. Mekkora lehet vajon a két halmaz metszete. Egy szociológusnak jó tanulmánytéma. Egyébként érdekes megfigyelni, hogy hogyan viselkednek a náluk gyengébb gyalogosokkal. Hátőő ... nem egy balesetveszélyes helyzetet, illetve balestet láttam már, amelyet a bicajos idézett elő, és a viselkedése enyhén szólva sem volt lovagias, míg állítom, hogy az utóbbi 20 év alatt az ezerszer elszidott autósok igen nagyot léptek előre sávbaengedés, busz beengedés, gyalogos elengedés és .. igen, a biciklis elengedés területén. Természetesen tisztelet a kivételnek, de van hová fejlődni a kerékagyaknak is.
pesti051
2018. június 22. 08:38
Nincs ebben semmi különös, mindenki, - autós, biciklis, gyalogos - is csak úgy viselkedik a közlekedésben, ahogy egyébként éli az életét, erőszakos, törtető, vagy normális toleráns. Szemtanúja voltam: két autó (nagyon drágák) vezetője egy sávváltásnál került konfliktusba, semmi nem történt, kár nem keletkezett, de: szó szót követett, először csak egyre durvább verbális agresszió, majd jött a tettlegesség, kiszállt az egyik, belerúgott a másik ajtajába, erre az is kiszállt, rácsapott a motorháztetőre, jött a tükör letörése stb... végül százezres kár mindkét kocsiban, két vérbeforgó szemű úr, a szemtanúk először szörnyülködtek, végül mindenki (nem tudom szebben megfogalmazni) tele szájjal röhögött az ingyen előadáson... amúgy az egészet el lehetett volna az elején egy "bocs"-al intézni..
1288-as Soros zsoldos
2018. június 22. 07:23
A jó ügynök mindenhez ért és mindenről tud írni, ha mást nem, jelentést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik