„Csupán” hazafi volt

2018. június 16. 12:47

A hatvan éve kivégzett miniszterelnök és mártírtársai forognak a sírjukban.

2018. június 16. 12:47
Pilhál György
Magyar Idők

„Június tizenhatodika 1958 óta meghasonlott dátum. Volt ez már mindenféle nap. A titokban tartott gyászé, a karhatalommal szétvert megemlékezéseké, a Hősök terei nemzeti főhajtásé, 1989 óta pedig a végtelenített »Kié Nagy Imre?«-vitáké.

A hatvan éve kivégzett miniszterelnök és mártírtársai forognak a sírjukban.

A kaméleonok is ma emlékeznek. A rendszerváltás óta a kommunista utódpárt is elhelyezi e napon az emlékezet (vagy talán úgy pontosabb: az emlékezetkiesés) virágait a 301-es parcellánál. Mintha megvilágosultak volna a sorsfordító 1989-es esztendőben.

Hogyan is mondta az ifjú Orbán Viktor az emlékezetes újratemetési beszédében? »(…) szinte tülekednek, hogy – mint szerencsehozó talizmánt – megérinthessék ezeket a koporsókat (…)«
Arra persze a leglelkesebb „örökösjelölt” sem gondol, hogy hiteles csak úgy lehetne, ha a saját tárgyalásán ő sem kérne kegyelmet a fölötte ítélkezőktől. Ez persze csak akadémikus gondolatfuttatás. Hiszen se per, se bíró. Hóhér még lenne…

Akárhogyan is van, ideje tisztázni: Nagy Imre sírjánál nem a kiemelkedő politikus előtt tisztelgünk. Merthogy nem is volt az sosem! A forradalom napjaiban is inkább csak kullogott az események után, sőt olykor egyenesen sodródott velük. Ha ellentmondásos életét nem keresztezi a forradalom, ma valószínűleg már nem is emlékeznénk rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. június 23. 11:21
Azért arra példa Nagy Imre megjelenése és beszéde a tüntető tömeg előtt, amit így kezdett "-Kedves elvtársak!", hogy dunsztja nem volt a valós helyzetről és a tüntetők törekvéseiről
Akitlosz
2018. június 21. 19:15
Csupán kommunista volt az a miniszterelnök, nem hazafi. A kommunisták nem a hazájukért tevékenykednek, hanem a internacionalista proletariátus által vezetett világforradalomért. Június 16-a pedig a magyar történelem nagyszerű dátuma, akkor kezdődött el a szabadságharc. Éppen azért azt a disznó kommunistát ünnepelteti a hatalom azon a napon, hogy elnyomja a szabadságharc emlékét.
odysseus
2018. június 18. 14:11
Nagy Imre egy úgynevezett moszkovita volt. 45-ben a Rákosi-gárda tagjaként jött és részt vett a sztálini kommunizmus erőszakos hazánkra erőltetésében. Ennek a legextrémebb vadhajtásai ellen (padláslesöprés, ÁVH szerepe) 1953-ban fellépett, emiatt 56-ra - Rákosi 1955-ös visszatérte - után mintegy relatíve kellemes emlék jelent meg a felkelt magyar lakosság szemében. Se karizmatikus vezető, se antikommunista nem volt. A helyzetekbe mindig inkább belesodródott, így a forradalomba is. Ilyen értelemben nem volt annak vezetője. Nagyságát az adja, hogy amikor felismerte, hogy mi kapta fel a szárnyára - noha eredetileg talán nem értett egyet vele - azt már nem volt hajlandó elárulni az élete árán sem. Ám szerintem ez igazi emberi nagyság, amihez akár csak részben is foghatót a baloldalon se azelőtt, se azóta nem láttunk.
kaltran
2018. június 17. 11:14
"Szomorú, hogy 60 évvel később ismét ugyanazt kell követelnünk" - mondja az MSZP országos központjának frissen kiadott MTI pamfletje. A Farkas, Piroskának képzeli magát. Azt most még akár zárójelbe is tehetjük, hogy az 50. évforduló előtt az őszödi beszédben Rákosi méltó utódjának szónoklatát hallhattuk, október 23-án pedig szkafanderes rendőr(?)orkokjaik szétverték a vonulókat, szó szerint vérbe fagyva kerültek ki többen belőle. Vásárhelyi Miklós, Kopácsi Sándor, de még Maléter Pál is sírva szánta bánta bűneit a tárgyaláson és kegyelemért könyörögtek (Hanfelvétel van róla!!!). Egyedül Nagy Imre mászott fel előbbi kettő helyett is a bitófa legkritikusabb pontjára. Tisztelet érte, de Lenin elvtárst valóban nem kéne kreálni belőle ezért. Az MSZP, az idézett mondattal, A POFÁTLANSÁG VILÁGCSÚCSÁT ÁLLÍTOTTA FEL. Gondolkozzanak el mélyen maguk elé nézve Vastagh Pál későbbi már "rendszerváltott" maszopos igazságügyminiszter(!) alábbi 1990-es mondásán "Mert ez a parlament nem fog négy évet ülni, az biztos". (Az egyik jelenlévő megjegyezte: vagy négy évet fog ülni!) S Vastagh Pál folytatta: "de nem a Kossuth téren, hanem az újra megnyitott Recsken". Bravo elvtársak! EZT a "lángot" vigyétek, ez a tietek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik