Árpád-ház és genetikai „szenzáció”: tévedés történt, mást mond a kutatás

2018. február 22. 15:39

Nyelvrokonság és néprokonság nem ugyanaz.

2018. február 22. 15:39
Borbás Barna
Heti Válasz

„Most nézzük meg a Magyar Idők tegnapi hírét! Így hangzik:

»Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport. Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője elmondta: vizsgálataik alapján az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. […] Kásler professzor elmondta azt is: vizsgálataik alapján a két királyi maradvány az R1a haplocsoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek

Szerencsére a lap által ismertetett eredeti, angol nyelvű tanulmány az interneten is elérhető. (Szerzők: Olasz Judit, Verena Seidenberg, Susanne Hummel, Szentirmay Zoltán, Szabados György, Melegh Béla, Kásler Miklós.) Idézzük szó szerint:

»King Béla III was inferred to belong to haplogroup R1a. The R1a Y haplogroup relates paternally to more than 10% of men in a wide geographic area from SouthAsia to Central Eastern Europe and South Siberia (Underhill et al.2010). It is the most frequent haplogroup in various populations speaking Slavic, Indo-Iranian, Dravidian, Turkic and Finno-Ugric languages (Underhill et al.2010)«

Magyarul, tömören: A következtetés szerint III. Béla király az R1a haplocsoporthoz tartozik. Ez a leggyakrabban előforduló haplocsoport különböző népességekben, amelyek szláv, indoiráni, dravida, török és finnugor nyelveket beszélnek.

Micsoda? Vagyis az R1a jellemző a finnugor nyelvű népekre is? Pontosan. Vagyis a tegnapi „szenzációnak”, miszerint III. Béla esetében kizárták a finnugor származást, pont az ellenkezője igaz.

Vagy az se. Mert ezen a ponton kell újra kőbe vésnünk: a finnugor NYELVI tézis arról szól, hogy a magyar nyelv hang-és alaktörténete, alapszavai szerint finnugor. Emellett nyelvünkből későbbi ótörök hatás is kimutatható. A »finnugrászok« rég nem beszélnek etnikai megfeleltetésekről, mivel nép- és nyelvrokonság nem ugyanaz. Szlávként ismerjük például a bolgárokat, pedig török népként érkeztek a Balkánra, de elszlávosodtak. Vagyis nyelvrokonság és néprokonság nem ugyanaz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjoks
2018. március 12. 11:52
Ugyanaz az helyzet, mint bármilyen tudományos kutatásnál: a magyarok genetikája szkíta, avar, eurázsiai, hun - a Karosi leletek vizsgálata pedig kimutatta az alán rokonságot is. Lényeg: europid nép vagyunk nem mongolid. Mégis mi a túrónak vették volna át, fejlett őseink a primitív ferdeszemű finnugorok nyelvét? A finnugornak nevezett törzsecskék a 17. századig azt se tudták, mi az írás. A székely-magyar rovásírás elemeit manapság már több őskultúra ásatásainak helyszínén megtalálták. Az mindenesetre biztos, hogy a magyar rovásírás egyértelmű egyezéseket mutat ezekkel. Még ha esetlegesnek tekintjük is ezeket, akkor is minden régészeti lelet ezzel kapcsolatban azt bizonyítja, hogy amikor állítólag közel laktunk ezekhez a "finnugor" népekhez, akkor már évezredek óta kifejlett írásunk volt. Minek vettünk volna át egy primitív nép nyelvét? Minden rokonszó, ami más nyelvekben van, töröktől a fingugrókon át az irániig, a magyarból került oda, nem pedig fordítva. Erre is számtalan bizonyíték van már, csak oda kéne figyelni végre.
kjoks
2018. március 12. 11:41
Elnézést 1000 év helyett írtam 100 évet.
kjoks
2018. március 12. 11:36
Nem értem. Most egyszerűen pofátlanul hazudik vagy ennyire gyökér, hogy nem néz utána mi a finnugorok haplocsoportja? Azért se írom le, más már leírta, aki meg nem nézte nézzen utána maga! A finnugorok haplocsoportja NEM R1A1!!!!!! Gyökér. Először is nincs finnugor nép!!! A finnek genetikája szláv és germán eredetű, nekik sincs semmi közük a "finnugorokhoz". Azok a kis elszigetelt törzsecskék, akiket kineveztek finnugoroknak, egymást se ismerik. Nincs összetartozás tudatuk, se rokonsági legendáik, se semmi! Még egymással sem, nemhogy a magyarokkal vagy a finnekkel! Márpedig érintkezés nélkül hogyan lett finnugor ez a nyelv? És mégis van finnugor nyelvcsalád???? Amit olyan népek beszélnek, vettek át a primitív, mai napig napig alig pár száz szóból álló nyelvet makogóktól, akiknek már 100 évvel ezelőtt is fejlett nyelvük és kultúrájuk volt? Ez komolyan felvetül bármelyik emberben? Akkor az egy idióta! Értem én: NEM FELTÉTLENÜL függ össze a nyelv és a genetikai rokonság. Viszont amíg a genetika nem volt képes kimutatni, mennyire semmi közünk a finnugorokhoz, a sok okostojásnak eszébe se jutott ezt hangoztatni! Na és akkor innentől válik az egész röhejessé. És ugye azt, hogy vannak olyan extrém esetek, amikor valamilyen okból a genetikai származás elválik a nyelvtől, elsősorban a modernkori gyarmatosításnak és rabszolgaságnak köszönhetően, attól még ez nem vált szabállyá! Pláne nem a magyar-finnugor nyelvrokonság bizonyítékává. Ahhoz ugyanis, hogy a magyar nyelvet leválasszák a genetikai származástól, kellene valami elfogadható ok, egy bizonyíték. Csakhogy ilyen nincs. Addig is amíg nem lesz (és garantáltan nem lesz), mi szépen szkíta nyelvnek tekintjük a magyart és ennyi.
Kandeláber
2018. február 23. 20:10
Lényeg az, hogy sem ujgur, tadzsik, türkmén, kazah stb...távol-és közel-keleti vágott szemű muszlimokkal nem mutattak ki közeli rokonságot. Nekem a felmenőim között van lengyel, német (sváb), kiskun, de keleti jurtalakókról nem szól a családi legendárium. Mellesleg van finn lányismerősöm, aki kétszer volt Pesten és el volt ájulva. Inkább tízezer finn, mint egyetlen keleti muszlim jurtalakó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik