Nem tilthatja be Trump a DACA-programot

2018. február 14. 15:40

A program az illegális bevándorlók gyerekeit védi a kitoloncolástól.

Nem tilthatja be március elejétől az úgynevezett DACA-programot Donald Trump – írja az Euronews. Erről egy New York-i szövetségi bíró határozott kedden.

Az illegális bevándorlók gyermekeit a deportálástól védő programot még 2012-ben hozta létre Barack Obama. A DACA azon fiatalkorúakra vonatkozik, akiket még kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, de már az országban nőttek fel.

Az ő helyzetük rendezését Trump és a republikánus politikusok többsége egy átfogó bevándorlási refromhoz és szigorúbb határvédelmi intézkedések foganatosításához kötné.

Kedden már a szenátusbeli republikánusok megpróbálták a demokratákkal is elfogadtatni Trump bevándorlást illető követeléseit: eszerint szigororodott volna a bevándorlási törvény és az amerikai-mexikói határfalról is kétpárti egyezség született volna. A demokraták azonban ellenezték a kétoldalú megállapodást, mert az nem tér ki a DACA-fiatalok helyzetére.

James Mattis amerikai védelmi miniszter ugyanakkor az érintett katonákat megnyugtatta: a hadseregben szolgáló illegális bevándorlók gyerekeit nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/125171