A TAO-támogatások rendszerét csak megszüntetni érdemes

2018. február 14. 08:03

Büttl Ferenc
Mérce

Nemhogy elősegíti, de az érintett területeken egyenesen gátolja a hosszútávra tervező, tudatos szakmai alapokon nyugvó építkezést, fejlődést.

„Orbán Viktor szerint pedig az a fontos, hogy labdarúgó stadionok épüljenek szerte az országban, hogy a költségvetés helyett bizonyos sportágakba – elsősorban a fociba – folyjon a pénz. A filmes pénzek Andy miatt fontosak, a színházas pénzek pedig, amire a rendszer alapvetően ki lett találva, remek terepet nyújtanak a kamu előadásokkal lenyúlható milliárdoknak.

Hanem az is, hogy ezek a támogatások (felajánlások) egy roppant zavaros rendszerben hoznak rendkívül kedvező helyzetbe egyeseket (például a Felcsúti Akadémiát), lehetetlenítenek el másokat – a TAO terhére nem támogatható sportokat nem éri meg támogatni a vállalatoknak, számos, korábban támogatott szakosztály ma a létéért küzd.

Az is, hogy mindenféle igény, szükséglet vagy érdem, tehát bármilyen objektív, átlátható és kiszámítható szempontrendszer helyett a politikai érdekek, megfelelni vágyás, szimpátia dönti el, hogy kihez jusson bőséggel és ki szűkölködjön. És persze az is, hogy az eredeti, jogszabályban meghatározott célok helyett a pénz másra megy, jelentős része kézen-közön eltűnik, ráadásul a könnyű kereset révén nemhogy elősegíti, de az érintett területeken egyenesen gátolja a hosszútávra tervező, tudatos szakmai alapokon nyugvó építkezést, fejlődést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/125137