Egyházellenes front alakult

2018. január 18. 10:13

Elfogadhatatlan, hogy Niedermüller úr felkiáltson, hogy az egyház maradjon a kaptafánál. Jótékonykodjon, s azon túl fogja be a száját.

2018. január 18. 10:13
Surján László
Magyar Idők

„Négy mondat, négy hamis üzenet. Az első ingyenes állítás, szónoki fogás. Viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy egy papján megbotránkozó hódmezővásárhelyi polgár épp az ország legnépszerűtlenebb, de egy időben »rendszeresen bérmálkozó« politikusának pártjához menne panaszkodni. Persze ha provokátort küldtek, az más.

A második szintén bizonyíthatatlan állítás. A vallásos emberek is fizetnek adót az államnak. Az állam egyébként nem hitbéli meggyőződés miatt támogatja az egyházakat, hanem mert a közjót szolgálják. Az egyházi kezelésben lévő öregotthonok lakói nem feltétlenül hívő emberek. Az egyházi iskolába sem csak vallásos gyerekek járnak. Tehát a DK állítása sem a bevételi, sem a kiadási oldalon nem állja meg a helyét.

Az egyes ember hite valóban magánügy, de a hitből fa­kadó erkölcs jelenléte már bizony – ha tetszik, ha nem liberális urai­méknak – nem az. Még senki nem cáfolta, hogy minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs. Úgy tűnik azonban, hogy a böszmetábornak ezt hiába emlegetjük.

Közbevetőleg jegyzem meg, hogy sok olyat, amit mostanság az emberi jogok közé próbálnak besorolni, mint a meg nem született és a már öreg vagy beteg ember megölésének jogát (abortusz, euthanázia) sehol nem találni az emberi jogok deklarációjában, de a valláshoz való jogot és annak hirdetését a nyilvánosság előtt, azt igen.

A karitatív munka fontos része az egyházi tevékenységnek. De nem egyházi privilégium. Az pedig elfogadhatatlan, hogy Niedermüller úr mintegy felkiáltson, hogy az egyház maradjon a kaptafánál. Jótékonykodjon, s azon túl fogja be a száját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2018. január 18. 23:13
Lekvár vagy!
Akitlosz
2018. január 18. 23:10
Inkább az egyházak érdekeit messzemenőkig kiszolgáló egyházbarát front van hatalmon.
szekula
2018. január 18. 21:36
Nem arról volt szó, hogy a Surján-féle biznisz-/kamupártok ellen fellépünk végre?
xoltan
2018. január 18. 17:44
Nem, az egyhaznak nem az a feladata, hogy szimplan jotekonykodjon. De nem is partok mellett agalni. Komoly feladata van, a hivek spiritualis vezetese, lelki egeszsegenek apolasa, erkolcsuk megorzese, jellemuk fejlesztese vagy legalabbis segiteni a hiveket ebben. Ugy is mondhatjuk, hogy a lelekkel dolgozik. A jotekonykodas csak az egyik eremenye ennek a munkanak. "Még senki nem cáfolta, hogy minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs. " Na, ezert all Magyarorszag ilyen gyenge labakon, mondhatnank. Persze azert ezen lehet vitatkozni is, de nem latom tul sok ertelmet az erkolcs termeszeterol vitazni. Az erkolcs tovabba fakadhat nem vallasos meggyozodesbol is. Az eutanazia nem a megoleshez valo jog, hanem a meghalashoz. Eleg lenyeges kulonbseg szerintem. Az abortusz egy masik kerdes. Vannak helyzetek mikor a rossz meg a rosszabb kozul kell valasztani, de en szemely szerint kerulendonek tartom amikor csak lehet. Lehet biralni a biralatot, de az egyhaz neveben ne agaljon senki egy part mellett. Az szerintem vedhetetlen. A maga neveben azt mond amit akar, de egy egyhazi vezetonek nyilvanvalova kell tennie, hogy ez maganvelemeny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik