Babiš február végéig új kormányt alakítana

2018. január 18. 09:56

A milliárdos üzletember a kommunistákkal, a szociáldemokratákkal, és a radikális jobboldallal fogna össze a parlamenti többség érdekében.

2018. január 18. 09:56

Andrej Babiš, a legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki, még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást, és a kormány február végéig megalakulna – derül ki abból az interjúból, amely csütörtökön jelent meg a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Babiš első kormányának a parlament nem szavazott bizalmat a héten, ezért szerdán lemondott. A 200 tagú alsóházban a kabinetet csak az ANO 78 képviselője támogatta. Egyelőre nem világos, hogy az államfő mikor fogadja el hivatalosan a kormány lemondását. A kormányfő kijelentette, hogy kivárja Zeman döntését, és az államfőn múlik, valóban őt bízza-e meg az új kormány megalakításával. „Ha azonban ezt a megbízatást megkapjuk, nem várhatunk, és mindent előre tisztáznunk kell” – jegyezte meg Babiš.

Milos Zeman elnöki mandátuma március 8-án jár le. Az államfő már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a második kormányalakítási kísérlettel ismét Babišt bízza meg, de az a feltétele, hogy Babišnak előre biztosítania kell, hogy kormánya bizalmat kap a parlamentben. Az ANO képviselői már szerdán megkezdték tárgyalásaikat a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD), amely hajlandónak mutatkozik kormánykoalícióra lépni az ANO-val. Csütörtökön az ANO a radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal tárgyal, majd a jövő hét elején Cseh és Morvaország Kommunista Pártjával (KSČM).

Babiš azt mondta, sietni fog a kormányalakítással. „Nehéz megmondani, mikor, talán február végére megalakulhatna az új kormány” – hangoztatta. Az interjúban elismerte: ha Zeman veszít, és Jiří Drahoš lesz az új cseh államfő, akkor nem valószínű, hogy ő kapna újra kormányalakítási megbízatást. „Destabilizálódhatna a helyzet, és válság alakulhatna ki” – figyelmeztetett az ANO multimilliárdos vezetője. „Nem tudom, milyen álláspontra helyezkedne a mozgalom (ANO), ha Drahoš azt mondaná, hogy ne én legyek a kormányfő” – mondta, hozzátéve, hogy ez valóban politikai válságot eredményezhetne.

Kérdésre válaszolva, kit javasolna a mozgalom kormányfőnek, ha az ő személye elfogadhatatlan lenne az államfő számára, Babiš azt mondta, hogy az ANO-ban sok tehetséges ember van, de senki sem akar miniszterelnök lenni. „Valóban van azonban több lehetőség” – szögezte le. A cseh rendőrség szeptemberben büntetőjogi eljárást indított Andrej Babiš ellen az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Ez a legfőbb oka annak, hogy a cseh parlamenti pártok többsége számára Babiš személye elfogadhatatlan. A politikus-üzletember tagadja, hogy csalást követett el, és a héten maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

(Kép és szöveg: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. január 18. 10:38
Vegyes savanyúság
atila68
2018. január 18. 10:12
Jé, hogy megőszült Edward Norton.
néhai Ch.Pilot
2018. január 18. 10:09
A milliárdos üzletember a kommunistákkal... fogna össze. Ugye, érzi mindenki e mondat báját? :-)
néhai Ch.Pilot
2018. január 18. 10:07
"A milliárdos üzletember a kommunistákkal, a szociáldemokratákkal, és a radikális jobboldallal fogna össze a parlamenti többség érdekében." Kínácsian várjuk a végeredményt. Ha sikerül, az újabb reménysugár lenne a magyarországi ellenzék számára. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik