A fekete fosztogatóknál senki sem táplálja jobban a rasszizmust

2018. január 17. 13:31

Szinte félek feltenni a kérdést: miért van az, hogy a Szaharától délre a tüntetések jelentős része valahogy mindig fosztogatásban ér véget?

2018. január 17. 13:31
Sztankóczy András
Heti Válasz

„Pedig úgy tűnt, hogy a svéd H&M behozhatatlan előnnyel indul az ostoba sztereotípiák versenyében, amikor sikerült egy fekete kisfiúval reklámoznia a „leglazább majom a dzsungelben” (coolest monkey in the jungle) feliratú kapucnis felsőjét. A cég gyorsan elnézést kért a tényleg elképesztő bakiért, de a történet természetesen itt nem ért véget.

Jöttek ugyanis a dél-afrikai tüntetők, akik mélyen felháborodtak azon, hogy a náluk is boltokat üzemeltető svéd multi mintegy leállatozta a feketéket. Majd e jogos felháborodásukban teljesen úgy viselkedtek, mintha állatok lennének: törni-zúzni kezdtek a boltokban, és végül természetesen ki is fosztották őket. (Szinte félek feltenni a kérdést: miért van az, hogy a Szaharától délre a tüntetések jelentős része valahogy mindig fosztogatásban ér véget?)

De ezen az elképesztő önellentmondáson alig volt idő elálmélkodni, mert máris itt az újabb hír. A hirdetésben szereplő fiúnak és családjának el kellett menekülnie svédországi otthonából az őket ért erőszakos antirasszista fenyegetések miatt. Az anya elmesélte, hogy a fekete közösségből sok támadást kapott, amiért „eladta a fiát a rasszista cégnek”.

Külön súlyosbító körülmény, hogy az anya máig nem tartja rasszistának a reklámot. Amiben amúgy vélhetően igaza is van, legalábbis a szándék aligha volt rasszista, sőt éppen ellenkezőleg. A H&M egy fekete fiú szerepeltetésével a sokszínű, befogadó társadalom mellett akart hitet tenni.

Csak éppen sikerült összehozni a fiút a lehető legszerencsétlenebb szavakkal: a majommal és az őserdővel. Utóbbi ugye az a sötét, erőszakos és veszélyes hely, ahol a dzsungel törvényei uralkodnak, és hát van abban némi irónia, hogy most éppen a sötét erőszak elől kell menekülnie egy ötéves gyereknek és családjának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2018. január 17. 18:00
Fásisztá! Rásszistá! Sztankóczi monnyonle!
alter_ego
2018. január 17. 16:30
Mi az, hogy a Szaharától délre? U.S.A.: sorozatban a fosztogatás hasonló esetekben. Persze a néger "gyász-kutúra" része... (Fájdalmukat csak néhány lapos tv-vel lehet enyhíteni... Ugye...)
luisbathhelena
2018. január 17. 16:16
A fekete gyerek családját támadó ANTIRASSZISTA facebook kommentelők egy része - növelvén az ideológiai zűrzavart- LEMAJMOZTÁK a családot. Na erre varrjanak gombot...
frivol824@gmail.com
2018. január 17. 15:17
Kétségtelen tény, hogy Afrikában az "urbanizációt" a kerek, sárral tapasztott kunyhók jelenthették, kivéve a fehér európaiak által "fertőzött" területeket. Az meg megint egy más kérdés, hogy a fejlettebb hódító közeg milyen módon élt vissza a hatalmával, mint tette ezt például a belga II. Leopold is. A franciák ehhez képest első áldozók voltak, a németekről már nem is beszélve. A németek többsége tényleg abban hitt, hogy a gyarapodásuk mellett az általuk kezelt területre a civilizációt is be kell vinniük, és meg kell gyökereztetniük (Namíbia-Lüderitz).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik