A diákok igaza

2018. január 17. 19:56

A Momentum Mozgalom kiáll a diákok követeléseiért, és támogatja a tiltakozókat.

2018. január 17. 19:56

„Több mint öt év telt el a legutóbbi diáktüntetések óta. Január 19-én pénteken újra tüntetnek a diákok: ne menj suliba, demonstrálj az oktatásért. A Momentum a diákokkal van.

Talán vannak, akik úgy gondolják, hogy a diákok belenyugodtak a kormány 2012 környékén hozott döntéseibe: a felsőoktatási reformnak gúnyolt intézkedésekbe, a röghöz kötésbe, a keretszámok drasztikus csökkentésébe. Több mint öt év után a diákok azonban ismét utcára vonulnak, de ezúttal nem egy vagy két elhibázott döntés, a jelenlegi oktatáspolitika mögött húzódó már megszokott rosszindulat, vagy egy-két személy ellen tiltakoznak: az egész rendszer megváltoztatása a cél.

Kimondható, hogy a tiltakozó diákok nem ilyen iskolában akarnak tanulni. Szemben azonban a kormánypropaganda rágalmaival: tanulni akarnak. Tanulni, de nem magolni. Megismerni a világot és legfőképpen saját helyüket a világban, de nem szorongani. Együttműködni diáktársaikkal és közösen felfedezni, nem pedig félni tőlük, vagy folyton versenyhelyzetben lenni velük. Kibontakozni, nem pedig méretre vágva kikerülni egy futószalagról.

A Momentum Mozgalom kiáll ezekért a követelésekért, és támogatja a tiltakozókat. Támogatja, mert követeléseik nyilvánvaló és támadhatatlan pontok, amelyeknek minél előbb meg kell valósulnia az oktatáspolitikában, attól függetlenül, hogy milyen párt van éppen kormányon. A következőkben ajánlást is teszünk a megoldásra a programunk alapján.

(...)

A január 19-én tüntető diákok azért mennek ki, hogy a kormánytól azonnali intézkedéseket követeljenek az őket érintő oktatáspolitikai ügyekben, egyúttal követeljék az egész oktatási rendszer radikális újraalkotását is. Mi, a Momentum Mozgalom tagjai velük, veletek vagyunk ebben a követelésben. Úgy gondoljuk, hogy a sorozatos hibás döntések, az észnélküli centralizáció, a diákok és pedagógusok terheinek átgondolatlan növelése mögötti egyik leglényegesebb hiba éppen az, hogy ezeket a döntéseket a pedagógusok és a diákok, a ti megkérdezésetek nélkül hozták. Mi hiszünk abban, hogy soha senkinek nincs joga a fejetek fölött dönteni a jövőtökről. Hiszünk abban, hogy a kiállásotok erőt ad azoknak is, akik látják ugyan a rendszer hibáit, de nem tudnak vagy nem mernek kiállni mellettetek.

Mi ott leszünk veletek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. január 18. 14:06
Persze az egész libsi+bolsi+náci propagandagépezet mozgósít: ez az utolsó "kormányváltó szalmaszál"... miközben ők maguk bukásra állnak + korrupciós ügyek várnak rájuk a választás után...
lenhardt.ibolya@gmail.com
2018. január 18. 13:45
Fogadatlan prókátornak miféle fizetség jár? Na, ezt véssék az eszükbe és ne foglalkozzanak a diákok jogaival, azt majd a diákok megoldják. Ők viszont menjenek el dolgozni, foglalják el magukat valami értelmes munkával és ne kavarják folyamatosan a fekáliát.
Selamat
2018. január 18. 12:24
Ha már egyszer rávették a diákokat a kapcsolatotrendszerükön keresztül a tiltakozós balhéra, az a minimum, hogy hivatalosan is melléjük állnak. Ritka szemét egy banda.
Jason Bourne
2018. január 18. 09:43
A diákok megmondták, hogy ez politikamentes tüntetés, ne menjenek oda pártok. Ezt tiszteletben kellene tartani. De amúgy ez az egész diáktüntetés nem biztos, hogy rendben van. 18 év alattiak demonstrálhatnak? Igazolatlan hiányzás nélkül megúszható egy ilyen? Azért tüntetnek többek között, mert szerintük sok a gimiben a tanulnivaló. De gimibe járni nem kötelező gyerekek. Lehet menni szakiskolába is,aztán a munkaerőpiacra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik