A jó migránsok

2018. január 17. 07:10

Nem egyszerű a feladat, hiszen a választásokig folyamatosan a felszínen kell tartani a témát, hogy miért is hiteltelen a Fidesz uszító retorikája.

2018. január 17. 07:10
Hajdú Péter

„Dúl a vita, lehet-e aduász a tavaly titokban befogadott 1300 menekült ügye az ellenzék kezében. Az egyik álláspont szerint napjainkban Magyarországon bármit megtehet a kormány, esélye sincs az ellenzéknek. Vannak azonban olyanok, akik szerint – miután a Fideszt ma csak a 2015-ben megkezdett és azóta egyre erősebb menekültellenes kampány tartja hatalmon – ha van eszköz, amely megrendítheti a kormánypártok hatalmát, az a menekültellenes politika hatásosságának és őszinteségének megkérdőjelezése lehet.

A kérdés megválaszolásához érdemes megvizsgálni a Fidesz szavazótáborának átalakulását az előző évtizedben. Amíg a párt a polgári értékeket hirdette és képviselte, addig a középosztály adta szavazói derékhadát. Ám a legprimitívebb populizmus térnyerése, az unióellenes retorika térhódítása, a korrupció államvallássá nyilvánítása, a fékek és ellensúlyok rendszerének szinte teljes lebontása és a folyamatos gyűlöletáradat kiverte a biztosítékot a magukat polgárnak tartók jó részénél. Ezért eszükben sincs a Fideszre szavazni, inkább el sem mennek voksolni. Vannak azonban új szavazói a Fidesznek, akiknek csak a migránskérdésben tetszik a miniszterelnök politikája. Jó példája ennek egy ismerősöm, aki mindig is szocialista szavazó volt, de most azt mondja: egyébként utálom Viktort, de rá kell szavazni, mert nem engedi be a migránsokat.

Ha az ellenzék az 1300 befogadott menekült ügye kapcsán be tudja bizonyítani, hogy hiteltelen a kormány menekültellenes politikája, akkor van esély arra, hogy az új szavazók elbizonytalanodnak, vajon kire is kellene voksolni. Persze nem egyszerű a feladat, hiszen a választásokig folyamatosan a felszínen kell tartani a témát, napról napra új és új muníciót előbányászva, folyamatosan továbbfűzni, hogy miért is hiteltelen a Fidesz uszító retorikája, illetve hogy csupán retorikáról van szó, mert valójában már fejet hajtott Brüsszel előtt a kormány: jöhetnek a migránsok. Persze az ellenzék eddigi produkcióját tekintve kicsi az esély, hogy e feladatot meg tudja oldani.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2018. január 17. 21:13
Ugy latszik, szellemileg vagy erkolcsileg nehez megugraniuk a fideszeseknek ezt a mutatvanyt, amit a fidesz bemutatott. Megy a magyarazkodas orrverzesig, de hat a tenyek elegge odabasznak a migransellened idiotizmusnak. De nem fogunk csalodni: aki nagyon hisz (es a fideszbirkak mind ilyenek), azok nem fognak ketelkesni, hogy ez az 1294 menekult marpedig jo menekult, nem “kvotamenekult”, mindegyikuk harom nyelven beszelo, kereszteny, feherboru fogorvos, raadasul irt roluk az MTI is, csak nagyon pici cikkben, azert nem vette eszre a mocskos sorosberenc ellenzeki(=hazaarulo) sajto. Es kesz, mar nem is kell gondolkozni. Mondjuk a fideszes lethez eddig se kellett, sot az esz es a gerinc eleve kizaro tenyezok.
Mich
2018. január 17. 18:48
Igen, Nem egyszerű a feladat, amit Geci Lali (a többi libsibolsinácival összehangolva) adott a csicskáinak, hogy a választásokig folyamatosan a felszínen kell tartani a témát... amivel a náci patkány árulását és Soros és a bevándoroltatás mellé állását kell elfedni.
Mindjárt
2018. január 17. 16:20
A Soros sztahanovista fidsz maffia bőven túltesz a minden amit az EU kovetel de közben hazudik, hogy nm.
kunfia
2018. január 17. 15:38
Ejha! A fizetett fideszeseket már az sem érdekli, hogy a Fidesz betelepíti az eddig ostorozott migránsokat? Nem hiába mondta Orbán a bírálóinak, ne azt figyeljék ,hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit teszek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik