Tomi fő politikai célja, hogy legyőzze Andrist

2018. január 17. 09:57

A Momentum története eddigi legnagyobb válságát élte át decemberben.

2018. január 17. 09:57
Dull Szabolcs
Index

„A Momentum története eddigi legnagyobb válságát élte át decemberben. A kijelentés nem túlzás, ugyanis a vita a párt legfelsőbb szintjét is elérte, még a párton belül legerősebbnek tartott Fekete-Győr András elnök és Soproni Tamás alelnök között is nagy feszültség alakult ki decemberben.

A külső szemlélő csak annyit látott a történésekből, hogy sorra távoznak a vezetők a posztjukról, és van olyan is, aki a párttól is elköszönt. Távozott a posztjáról Zaránd Péter kampányfőnök, aki a népszavazási aláírásgyűjtést koordinálta. Távozott Túry Márton elnökségi kabinetfőnök, illetve Papp Gergő kommunikációs igazgató, aki a pártból is kilépett.

A történtekről senki nem akart névvel beszélni, de több momentumos is megerősítette az ellentéteket és a veszekedések részleteit az Indexnek. Röviden, vázlatosan így foglalhatjuk össze a tavaly év végi történéseket:

Elindult a civiles népszavazási aláírásgyűjtési kampány. Már arról is volt vita – elnökségi szinten is –, hogy beleálljon-e a párt. De végül belevágtak.

A kampányfőnök Zaránd Péter lett, akinek a döntései, egyesek szerint az „utasítgató stílusa" sokakban ellenérzést váltott ki a pártban.

A bili akkor borult, amikor Zaránd leváltotta a posztjáról Papp Gergőt, a kommunikációs igazgatót. Egy általa írt belső levél szerint mindezt Fekete-Győr András kérésére tette. Zaránd és Papp között akkor már feszült volt a viszony.

Zaránd egy ponton visszavonta ugyan Papp leváltását, de Papp akkor már visszautasította, hogy maradjon.

Pappot ezek után többen védeni kezdték a pártban, Zaránd tevékenységét pedig többen kritizálták, és az elnökség lépéseit sürgették. (A két tábor másképp értelmezi a dolgot: Zarándék csúnya lejárató kampányról beszélnek, míg Pappék az igazság kimondásaként látják.)

Fekete-Győr ezek után Zarándot is hátra akarta vonni, megnyirbálni a jogköreit, amivel viszont Soproni Tamás vitába szállt. Így a szembenállás – amely az egész pártot foglalkoztatta – a legmagasabb szintre került.

Végül karácsony előtt Zaránd maga távozott a posztjáról a belső nyomás miatt, kiszállt a kampányszervezésből, de a párt tagja maradt.

Kikényszerített lemondása után pedig – úgy tudjuk – küldött egy, a pártról lehangoló képet festő körlevelet, amelyben a kampányszervezés nehézségeit a Momentum „anyagi, morális és politikai" válságával magyarázta.

Papp Gergő viszont a pártból is kilépett. A feszültség leglátványosabb lenyomataként azonban hagyott egy búcsúlevelet, amelyet december utolsó napján minden momentumos küldötthöz eljuttatott. (A nagyjából 140 fős küldöttgyűlés a Momentum politikai döntéshozó szerve, olyan, mint más pártoknál a kongresszus.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2018. január 17. 22:32
Kedves Momentumosok! Röviden: Aki szelet vet, vihart arat. Kicsit hosszabban: Ha nem átallottatok pusztítással nevet szerezni magatoknak (NOlimpia), akkor ne csodálkozzatok, ha az egyszer csak belép az ajtón. Mert az első az attitűd - a pusztításé. Az "ügy" csak másodlagos. Az ügyek pedig jönnek, mennek. Néha külső, néha belső. Ami megmarad, az az attitűd...
catalina9
2018. január 17. 17:37
Tomi fő politikai célja, hogy legyőzze Andrist" két ganajtúró rovar küzdelme galacsinért...
makapaka2
2018. január 17. 15:49
Szánalmas viccpárt.
puszika
2018. január 17. 14:38
Nos Dull elvtárs? Rá lehet ezekre bízni bármit is? Még egy WC ajtót sem!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik