A demokráciánk sírfeliratához

2018. január 17. 12:02

Ma már nem vethető fel komolyan, hogy az ellenzék bárminek az élére állhatna, nemhogy egy plebejus-demokratikus mozgalomnak, hiszen túl hosszú ideig volt része a rendszernek.

2018. január 17. 12:02
Béndek Péter
HVG

„Márpedig ha nincs közös éthosz, politikai erkölcs és politikai reflexek, akkor az a kollektív cselekvési probléma, amit a választási bojkott jelent, megoldhatatlan marad, nincs mire alapozni a szereplők közötti bizalmat és érdekazonosságot, ha egyébként – mint esetünkben – ezek nem adottak. Továbbmenve, a politikai erkölcsön túl valójában az akarat is hiányzik ahhoz, hogy a helyzetet magát is ilyen cselekvési problémaként fogják fel, azaz az ellenzéki pártok – elsősorban a DK és az LMP, de talán az MSZP is – távol vannak attól, hogy kedvezőtlennek értékeljék az ellenzék egészének helyzetét. Más szóval, nem akarnak annyira kormányt váltani, mint amennyire akarnak egymás kárára erősödni.

Mindent összevetve tehát Hont Andrásnak teljesen igaza van, amikor n+1-edszer elővezeti mindazokat a bűnöket, amiket Orbán és csatlósai elkövettek a demokráciával szemben egészen a Számvevőszék legutóbbi leplezetlenül diktatórikus felhasználásáig, de éppen a lényeggel nem foglalkozik: a bojkott praktikus oldalával, amely olyannyira lyukas, hiányos, sőt nincs, hogy az magát a probléma felvetését is – hogy legyen-e bojkott – húzza keresztbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2018. január 18. 14:56
Béndek, te szegény hülye, de tényleg ha nem lenne itt demokrácia te még élnél ? Jaj, de sok minden nekem sem tetszik azért a demokrácia hiányára nem panaszkodnék, igaz engem nem ezért fizetnek .
Peter8811
2018. január 18. 06:56
Béndek Sírfelirata Itt nyugszik Péter Béndek Kinek halála napja nem Péntek Sírba vitte őt az eszme, Bokros Lalyos és a Bőszme!
néhai Ch.Pilot
2018. január 17. 21:43
Mi tagadás, én Béndek sírfeliratát már szívesebben olvasnám.
Akitlosz
2018. január 17. 21:35
Eleve soha nem is létezett demokrácia Magyarországon. Athén nem itt van. Pártoknak nevezett szűk oligarchikus csoportok vetélkednek a hatalomért és ők, csak ők döntenek országos közügyekben. Csupán pár százan milliók sorsáról. Ez nem demokrácia, ez oligarchia. Tetszett volna több Arisztotelészt olvasni, akkor tudná!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik