A mai az a nap, amikor Zuckerberg elkezdte kivéreztetni a civileket és a független sajtót

2018. január 12. 16:03

Jámbor András
Mérce

Minden, ami eddig hasznos volt a világ társadalma számára a közösségi oldalban, azt valószínűleg tönkreteszik.

„A Facebook egy cuki, jól megmarketingelt bejelentésbe csomagolta azt, hogy gyakorlatilag minden, ami eddig hasznos volt a világ társadalma számára a közösségi oldalban, azt valószínűleg tönkreteszi. A váltás szép lassan megy végbe, nem tudjuk, mi lesz a vége, de az eddigi tesztek és a Facebook üzleti modellje azt sejtetik, semmi jó.

A bejelentés lényege, hogy ezután a Facebookon az ismerősök, barátok, családtagok posztjait fogjuk látni, míg a kiadók, újságok, civil szervezetek, oldalak hírei sokkal kevésbé fognak megjelenni. Az átállás fokozatos lesz, és kérdés, mi a vége.

Persze már az elmúlt években is fokozatosan letolták az oldalak elérését, de ez egy olyan piaci verseny volt, ahol a legjobbak túl tudtak élni. Most nem ezt kínálja a Facebook, hanem a fokozatos eltüntetését ezeknek az oldalaknak a hírfolyamból.

Az egészet olyan cukormázas tartalommal öntötte le Zuckerberg, mint hogy több helyet akar a vitának, kevesebb figyelemvadász tartalmat és kevesebb álhírt akar.

De valójában nem szól ez másról, mint a pénzről, arról, hogy azt akarják elérni,  hogy az a szervezet, amely látszódni akar a Facebookon, az hirdessen, fizessen. Fordítva, az maradjon fenn, akinek van pénze. És a Facebook monopolpozíciójának és erőfölényének hála ezt minden akadály nélkül meg is tehetik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/123529