Eldőlt: mégsem adják ki az antiszemita Céline-pamfleteket

2018. január 12. 23:19

A botrány hatására a kiadó elállt a tervtől.

A Gallimard kiadó felfüggesztette Louis-Ferdinand Céline francia író antiszemita pamfletjeinek újrakiadását – adja hírül a L'Express. A Mandiner többször is foglalkozott a francia közvéleményt élesen megosztó projekttel, legutóbb szerdán számoltunk be arról, hogy még a kormány is beavatkozott az ügybe, arra szólítva fel a kiadót, hogy egy több tudományterület képviselőit magába foglaló kollektívára bízza a röpiratokat kísérő jegyzetek kidolgozását, a kiadó vezetője, Antoine Gallimard azonban ezt elutasította.

A felzúdulást érzékelve Gallimard végül úgy döntött, lemond az újrakiadásról. Közleményében azt írja: a körülmények nem megfelelők az újrakiadás nyugodt előkészítéséhez. „Céline pamfletjei a leggyalázatosabb francia antiszemitizmus történetéhez tartoznak. Cenzúrára ítélve őket ugyanakkor megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy feltárjuk gyökereiket és ideológiai tartalmukat, ráadásul egészségtelen kíváncsiságot is teremtünk ott, ahol csupán ítélőképességünknek volna szabad működnie" – fogalmaz Gallimard, hozzátéve: „megértem és osztom azoknak az olvasóknak az érzéseit, akiket ennek az újrakiadásnak a perspektívája nyilvánvaló emberi és etikai okokból megsért és aggaszt”.

Eközben a Licra nevű antirasszista szervezet egyik ügyvéd tagja állítólag feljelentést tervez a kiadó vezetője ellen azon a címen, hogy Gallimard a 105 éves özvegy, Lucette Destouches gyenge egészségi állapotát kihasználva érte el az újrakiadás engedélyezését. Destouches az 1961-ben meghalt író végakaratának megfelelően egészen mostanáig megtiltotta a pamfletek újrakiadását, sokan furcsállják, hogy ilyen hirtelen megváltoztatta a véleményét. Éppen a napokban jelenik meg egy könyv az özvegy mindennapjairól, ebből kiderül, hogy Destouches állandó orvosi felügyelet alatt áll.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/123543