Ember és alkotmány

2018. január 03. 08:57

Márpedig olyan, hogy ember, nem létezik e világon.

2018. január 03. 08:57
Joseph de Maistre

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az 1795-ös alkotmány, mint minden megelőző, az ember számára készült. Márpedig olyan, hogy ember, nem létezik e világon. Láttam életem során franciákat és németeket, olaszokat és oroszokat – Montesquieu-nek hála még azt is tudom, hogy lehet valaki perzsa –, de ami az embert illeti, esküszöm, egész életemben eggyel sem találkoztam. Az emberi jogok nyilatkozatának minden emberi társadalom számára alkalmasnak kellene lennie Kínától Svájcig. Ám egy alkotmány, melyet minden nemzet számára alkottak, egyetlen számára sem alkalmazható.”

Joseph de Maistre: Szentpétervári esték

 

Joseph de Maistre (1753-1821) savoyai államférfi, író és filozófus. A felvilágosodás egyik legnagyobb kritikusa, Rousseau egyik legjelentősebb szellemi ellenfele. Elvetette az egyenlőség utópiáját, a francia forradalom logikus következményének tartotta az abból kialakult terrort. A szociológia, mint tudományág előfutárának is tekintik, egyik első bemutatója volt a társadalom tagozottságának, amelyet természetes és meg nem változtatható dolognak tartott. De Maistre elvetette a szabadság fogalmát is, mivel annak megvalósítása csak minden létező – társadalmi, kulturális és vallási – érték lerombolásán keresztül érhető el. A felvilágosult demokráciát életképtelennek tartotta, lausanne-i élményei nyomán a következőképpen nyilatkozott róla: „Svájc demokratikus államában – amennyiben az intrikusokat, a helyezkedőket, a semmirekellőket, a beképzelteket, a gonoszakat, a részegeket és a semmittevőket leszámítjuk – egyetlen boldog és elégedett embert nem találunk.” Egy képviseleti demokráciában – véleménye szerint – nem a népnek, hanem a pénznek van szuverenitása.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztálin elvtárs
2018. január 03. 12:06
A ma élő emberek a Homo sapiens („értelmes ember”) faj, ezen belül a Homo sapiens sapiens alfaj tagjai.A Homo sapiens jellegzetes tulajdonságai az egyenes testtartás és a két lábon járás. Jellemzi ezen felül a fejlett agykoponya, az ennek megfelelően megnagyobbodott és különösen fejlett agyvelő, számtalan feltételes reflex és képesség az elvont fogalmak alkotására. Legjellegzetesebb tulajdonsága a gondolkodás és a másodlagos jelzőrendszer (beszéd és nyelv). Az emberi fajon belül különböző rasszokat lehet elkülöníteni. Az egyik osztályozás szerint jelenleg négy úgynevezett nagyrassz létezik: az europid, a mongolid, a negrid és a veddo-ausztralid. Mentségére szóljon, hogy akkoriban még nem jutott el eddig a tudomány.
afterall33
2018. január 03. 11:54
Szabadság, egyenlőség nem létezik. Ez eddig oké, de tesók azért vannak. és dolgoznak szorgalmasan. Egy jó kis diktatúrán, ha már úgyis rohad a Nyugat (meg a Kelet)
Zokni
2018. január 03. 11:52
Attól, hogy életrajzi adatokat közölnek róla, még nem lesz értelme annak, amit leírt. "Nem írok, nem olvasok, én magyar nemes vagyok" Lám, ha ember nincs is, de nemes azért van. Volt. Ha magyar, ha francia. Hitlertől mit idéznek majd?
repulok
2018. január 03. 10:11
Mindenben egyetértek de Maistre-vel, de mégis inkább a magam esze után megyek. Miért? Mert a tévelygésemért senkit nem akarok hibáztatni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik